Volgens Merkel zijn de inspanningen van Duitsland erop gericht Griekenland binnen de euro te houden, maar dan moet Athene wel de afgesproken hervormingen doorvoeren.

"Ik ben ervan overtuigd dat als er een wil is, er een weg is. Als de politiek verantwoordelijken in Athene die wil kunnen opbrengen, dan is een overeenkomst mogelijk," aldus Merkel in een toespraak in het Duitse parlement.

De bondskanselier zei voorts dat de eurozone sterker is geworden sinds het begin van de schuldencrisis. Ze wees op de successen in Ierland, Portugal en Spanje.

"Die landen hebben hun kans gegrepen,"aldus Merkel.

Ook Griekenland was op de goede weg, maar helaas werden daar noodzakelijke hervormingen steeds weer uitgesteld, merkte de bondskanselier op.

Solidariteit

Merkel wilde in haar toespraak nog kwijt dat Griekenland in de afgelopen vijf jaar heeft kunnen rekenen op wat ze omschrijft als 'nooit eerder geziene solidariteit' vanuit de Europese lidstaten. Maar voor wat, hoort wat, want de bondskanselier hanteert als basisprincipe 'steun in ruil voor hervormingen'.

Weidmann

Jens Weidmann, voorzitter van de Duitse centrale bank, liet donderdag in een interview met verschillende Europese kranten verstaan dat er 'met spoed' werk moet worden gemaakt van een deal met Griekenland. Weidmann gooit daarbij wel de bal in het kamp van de Griekse regering. Een breuk met de schuldeisers zal volgens Weidmann moeilijk te controleren gevolgen hebben voor Griekenland.

Dijsselbloem

Het is afwachten wat de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone - vandaag donderdag 18 juni - zal opleveren.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, heeft dinsdag alvast al te kennen gegeven geen resultaat te verwachten uit dat overleg.

(AFN/BO)

Volgens Merkel zijn de inspanningen van Duitsland erop gericht Griekenland binnen de euro te houden, maar dan moet Athene wel de afgesproken hervormingen doorvoeren. "Ik ben ervan overtuigd dat als er een wil is, er een weg is. Als de politiek verantwoordelijken in Athene die wil kunnen opbrengen, dan is een overeenkomst mogelijk," aldus Merkel in een toespraak in het Duitse parlement. De bondskanselier zei voorts dat de eurozone sterker is geworden sinds het begin van de schuldencrisis. Ze wees op de successen in Ierland, Portugal en Spanje. "Die landen hebben hun kans gegrepen,"aldus Merkel. Ook Griekenland was op de goede weg, maar helaas werden daar noodzakelijke hervormingen steeds weer uitgesteld, merkte de bondskanselier op. Merkel wilde in haar toespraak nog kwijt dat Griekenland in de afgelopen vijf jaar heeft kunnen rekenen op wat ze omschrijft als 'nooit eerder geziene solidariteit' vanuit de Europese lidstaten. Maar voor wat, hoort wat, want de bondskanselier hanteert als basisprincipe 'steun in ruil voor hervormingen'.Jens Weidmann, voorzitter van de Duitse centrale bank, liet donderdag in een interview met verschillende Europese kranten verstaan dat er 'met spoed' werk moet worden gemaakt van een deal met Griekenland. Weidmann gooit daarbij wel de bal in het kamp van de Griekse regering. Een breuk met de schuldeisers zal volgens Weidmann moeilijk te controleren gevolgen hebben voor Griekenland.Het is afwachten wat de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone - vandaag donderdag 18 juni - zal opleveren. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, heeft dinsdag alvast al te kennen gegeven geen resultaat te verwachten uit dat overleg.(AFN/BO)