Vanaf 1 januari 2016 moeten alle horeca-eigenaars die maaltijden aanbieden in principe in het bezit zijn van een witte kassa. Het systeem dat belastingontduiking moet tegengaan, was al meermaals voer voor discussie. Zo heeft Johan Van Overtveldt, de minister van Financiën, na een arrest van de Raad van State onlangs beslist dat de 10 procentregel niet langer van toepassing is. Volgens die regel was de witte kassa enkel verplicht voor horeca-uitbaters die meer dan 10 procent van hun omzet haalden uit ter plaatse geconsumeerde maaltijden.

Versnaperingen verdwijnen

De afschaffing van de regel is een streep door de rekening van veel cafébazen. Het merendeel van de uitbaters haalt geen 10 procent van zijn omzet uit maaltijden die ter plaatse worden opgegeten. Nu worden ook zij verplicht een witte kassa in huis te halen.

Uit de bevraging van de zelfstandigenorganisatie NSZ blijkt dat 55 procent van de 253 bevraagde cafébazen overweegt warme maaltijden van hun kaart te schrappen. Ons land telt ongeveer 10.000 kleine cafés die versnaperingen aanbieden. Indien het onderzoek van NSZ representatief is, betekent dat dat je vanaf volgend jaar in 5500 cafés niet langer iets kan eten. In oktober liet Van Overtveldt weten dat cafés die typische caféhapjes verkopen, niet verplicht zullen worden een geregistreerde kassa te installeren. Al is het nog niet duidelijk wat dat concreet betekent. 22 procent van de respondenten is wel van plan een witte kassa te installeren.

Tafels weg uit de frituur

Ook voor de frituren, snackbars en broodjeszaken heeft het arrest van de Raad van State verstrekkende gevolgen. Zij zijn verplicht een witte kassa aan te schaffen vanaf het moment dat klanten ter plaatse hun frieten opeten. Voor hen zit er dan ook maar één ding op als ze de witte kassa willen vermijden: tafels en stoelen verwijderen uit de zaak. Uit een bevraging van NSZ bij 206 frituren en snackbars blijkt dat 33 procent dat van plan is (goed voor zo'n 1650 van de 5000 frituren in België).

Een gelijkaardig cijfer (32%) geldt voor broodjeszaken, zo geeft een enquête bij 179 ondernemingen uit deze horecazaken aan. In die doelgroep stemt dat overeen met 800 broodjeszaken. 39 procent van de frituren en snackbars is dan weer bereid een witte kassa te plaatsen, tegenover 41 procent van de broodjeszaken.

NSZ heeft nu bij de federale regering gepleit de 10 procentregel alsnog in te voeren. "Op die manier gaat het niet langer om een praktische invulling van het in het KB vermelde concept 'regelmatig verschaffen van maaltijden' door de btw-administratie, maar staat dat cijfer gebetonneerd in de wet", klinkt het in een persbericht.

Vanaf 1 januari 2016 moeten alle horeca-eigenaars die maaltijden aanbieden in principe in het bezit zijn van een witte kassa. Het systeem dat belastingontduiking moet tegengaan, was al meermaals voer voor discussie. Zo heeft Johan Van Overtveldt, de minister van Financiën, na een arrest van de Raad van State onlangs beslist dat de 10 procentregel niet langer van toepassing is. Volgens die regel was de witte kassa enkel verplicht voor horeca-uitbaters die meer dan 10 procent van hun omzet haalden uit ter plaatse geconsumeerde maaltijden. De afschaffing van de regel is een streep door de rekening van veel cafébazen. Het merendeel van de uitbaters haalt geen 10 procent van zijn omzet uit maaltijden die ter plaatse worden opgegeten. Nu worden ook zij verplicht een witte kassa in huis te halen. Uit de bevraging van de zelfstandigenorganisatie NSZ blijkt dat 55 procent van de 253 bevraagde cafébazen overweegt warme maaltijden van hun kaart te schrappen. Ons land telt ongeveer 10.000 kleine cafés die versnaperingen aanbieden. Indien het onderzoek van NSZ representatief is, betekent dat dat je vanaf volgend jaar in 5500 cafés niet langer iets kan eten. In oktober liet Van Overtveldt weten dat cafés die typische caféhapjes verkopen, niet verplicht zullen worden een geregistreerde kassa te installeren. Al is het nog niet duidelijk wat dat concreet betekent. 22 procent van de respondenten is wel van plan een witte kassa te installeren.Ook voor de frituren, snackbars en broodjeszaken heeft het arrest van de Raad van State verstrekkende gevolgen. Zij zijn verplicht een witte kassa aan te schaffen vanaf het moment dat klanten ter plaatse hun frieten opeten. Voor hen zit er dan ook maar één ding op als ze de witte kassa willen vermijden: tafels en stoelen verwijderen uit de zaak. Uit een bevraging van NSZ bij 206 frituren en snackbars blijkt dat 33 procent dat van plan is (goed voor zo'n 1650 van de 5000 frituren in België). Een gelijkaardig cijfer (32%) geldt voor broodjeszaken, zo geeft een enquête bij 179 ondernemingen uit deze horecazaken aan. In die doelgroep stemt dat overeen met 800 broodjeszaken. 39 procent van de frituren en snackbars is dan weer bereid een witte kassa te plaatsen, tegenover 41 procent van de broodjeszaken.NSZ heeft nu bij de federale regering gepleit de 10 procentregel alsnog in te voeren. "Op die manier gaat het niet langer om een praktische invulling van het in het KB vermelde concept 'regelmatig verschaffen van maaltijden' door de btw-administratie, maar staat dat cijfer gebetonneerd in de wet", klinkt het in een persbericht.