Kritiek op biomassa neemt toe: ‘Trek stekker uit de centrales van Gent en Langerlo’

Björn Rzoska (Groen). 'Als ik een deel van mijn wedde moet afstaan, dan is dat maar zo.' © /

Oppositiepartij Groen wil dat het Vlaams Parlement de subsidies aan biomassacentrales wegstemt. Maar er klinkt niet enkel kritiek vanop de oppositiebanken.

Oppositiepartij Groen wil dat het Vlaams Parlement de subsidies aan biomassacentrales wegstemt. De groenen vroegen en kregen voor de plenaire vergadering van woensdag een actuadebat over het energiebeleid en zal een motie indienen tegen de biomassacentrales.

“De Vlaamse regering moet de stekker trekken uit de projecten van Gent (BEE) en Langerlo (German Pellets)”, zegt fractieleider Björn Rzoska.

Door het ontslag van Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) staan biomassacentrales weer in het middelpunt van de aandacht. Turtelboom verwees bij haar ontslag expliciet naar de geplande centrale in Gent.

Open Vld wil de subsidies tegenhouden om zo op termijn de energieheffing – de Turteltaks – te laten dalen. Voorzitster Rutten zei afgelopen weekend dat biomassacentrales ‘slecht voor de portemonnee en bedrog voor het milieu’ zijn. Haar CD&V-collega Wouter Beke wil wel een alternatief voor de biomassacentrales, mochten de subsidies er niet komen, want Vlaanderen moet klimaatdoelstellingen halen. En minister-president Geert Bourgeois zei dat er zonder biomassacentrales naar schatting 1.000 windmolens moeten bijkomen. Groen vindt dat er duidelijkheid moet komen. “Grootschalige biomassa is een slecht idee. We vragen al maanden aan minister Turtelboom om ermee te stoppen. Nu er een nieuwe Energieminister is, Bart Tommelein, moet die een goede nieuwe start maken”, zeggen Björn Rzoska en zijn fractiegenoot Johan Danen.

De nieuwe Vlaamse Energieminister Tommelein toont zich alvast bereid met voorstellen naar de regering te stappen in het energiedossier en rond de klimaatdoelstellingen

“Als men dat vraagt, dan zal ik met voorstellen naar de regering stappen”, aldus Tommelein maandagnamiddag. Hij wil evenwel geen amalgaam met allemaal verschillende onderdelen, zoals de heffing, de biomassa, de wind- en zonneënergie, enzovoort. Op een bepaald moment moet er voor de opvolger van Annemie Turtelboom van al die elementen een ‘globaal plan’ komen waarover duidelijk wordt gecommuniceerd.

In een interview met De Standaard uitte de voormalige topman van de federale energieregulator Guido Camps al forse kritiek op het investeren in biomassacentrales. “Biomassa is een slecht idee. De centrales van Gent en Langerlo zijn een straatje zonder einde. Ze zijn duurder en vuiler voor het milieu dan zon en wind én kunnen nooit zonder subsidie”, aldus Camps. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content