Minister van Financiën Koen Geens lanceert in Metro het idee om startende bedrijven via crowdfunding te financieren. De CD&V'er hoopt nog voor de verkiezingen een wettelijk kader te creëren voor crowdfunding. Ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden.

Minister Koen Geens wil de miljarden euro's op de spaarboekjes wakkerschudden. Met crowdfunding, het samenbrengen van kleine investeringen van gewone spaarders, wil hij het voor startende ondernemers gemakkelijker maken om startkapitaal te vinden. "De drempel zal laag zijn. Per investeerder mag de inzet niet meer zijn dan 300 euro, en er kan tot 300.000 euro worden opgehaald", klinkt het. Geens mikt op de gewone spaarder. "Het is dus vrij simpel. Je moet gewoon duizend mensen vinden die bereid zijn 300 euro te investeren."

Lage drempel

Hij koos bewust voor die lage drempel. "Belgen nemen niet graag risico's. We investeren graag, maar zijn wel bang te verliezen." De minister vindt het belangrijk dat jonge mensen "opgevoed worden tot ondernemers". Jongeren moeten niet alleen financiële kennis hebben, maar moeten ook voorbeelden van ondernemen zien. "Waarom zouden jonge mensen bijvoorbeeld niet eens 300 euro van hun eindejaarspremie in een crowdfundproject steken?"

Geens lanceerde eerder al de volkslening. Sinds 1 januari kunnen de banken zo'n volkslening aanbieden, waarbij de verzamelde fondsen geïnvesteerd worden in maatschappelijke projecten, bijvoorbeeld nieuwe scholen.

Crowdlening

Ondernemersorganisatie Unizo dringt al langer aan op een initiatief voor crowdfunding en is blij dat minister Geens hieraan gehoor geeft. België hinkt volgens Unizo achterop in vergelijking met buurlanden zoals het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Uit een enquête bij een 300-tal 'groei-kmo's' blijkt dat een op de vijf ondernemers crowdfunding kent, maar slechts 2 procent maakt er effectief gebruik van.

'Een zaak starten begint met een goed idee én met kapitaal', zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. 'Maar het vinden van kapitaal op de klassieke manier, namelijk via een bankfinanciering, verloopt voor een op de drie ondernemers problematisch. Crowdfunding kan een bijkomend alternatief zijn om de nodige financiële middelen te verzamelen.'

De ondernemersorganisatie herhaalt haar vraag om nu op Vlaams niveau een crowdlening te creëren, een variant van de winwinlening specifiek voor crowdfunding. De kredietgever zou daarbij net zoals bij de winwinlening een fiscaal voordeel moeten genieten.(Belga/SD/KVDA)

Minister van Financiën Koen Geens lanceert in Metro het idee om startende bedrijven via crowdfunding te financieren. De CD&V'er hoopt nog voor de verkiezingen een wettelijk kader te creëren voor crowdfunding. Ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden. Minister Koen Geens wil de miljarden euro's op de spaarboekjes wakkerschudden. Met crowdfunding, het samenbrengen van kleine investeringen van gewone spaarders, wil hij het voor startende ondernemers gemakkelijker maken om startkapitaal te vinden. "De drempel zal laag zijn. Per investeerder mag de inzet niet meer zijn dan 300 euro, en er kan tot 300.000 euro worden opgehaald", klinkt het. Geens mikt op de gewone spaarder. "Het is dus vrij simpel. Je moet gewoon duizend mensen vinden die bereid zijn 300 euro te investeren." Lage drempelHij koos bewust voor die lage drempel. "Belgen nemen niet graag risico's. We investeren graag, maar zijn wel bang te verliezen." De minister vindt het belangrijk dat jonge mensen "opgevoed worden tot ondernemers". Jongeren moeten niet alleen financiële kennis hebben, maar moeten ook voorbeelden van ondernemen zien. "Waarom zouden jonge mensen bijvoorbeeld niet eens 300 euro van hun eindejaarspremie in een crowdfundproject steken?" Geens lanceerde eerder al de volkslening. Sinds 1 januari kunnen de banken zo'n volkslening aanbieden, waarbij de verzamelde fondsen geïnvesteerd worden in maatschappelijke projecten, bijvoorbeeld nieuwe scholen. CrowdleningOndernemersorganisatie Unizo dringt al langer aan op een initiatief voor crowdfunding en is blij dat minister Geens hieraan gehoor geeft. België hinkt volgens Unizo achterop in vergelijking met buurlanden zoals het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Uit een enquête bij een 300-tal 'groei-kmo's' blijkt dat een op de vijf ondernemers crowdfunding kent, maar slechts 2 procent maakt er effectief gebruik van. 'Een zaak starten begint met een goed idee én met kapitaal', zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. 'Maar het vinden van kapitaal op de klassieke manier, namelijk via een bankfinanciering, verloopt voor een op de drie ondernemers problematisch. Crowdfunding kan een bijkomend alternatief zijn om de nodige financiële middelen te verzamelen.' De ondernemersorganisatie herhaalt haar vraag om nu op Vlaams niveau een crowdlening te creëren, een variant van de winwinlening specifiek voor crowdfunding. De kredietgever zou daarbij net zoals bij de winwinlening een fiscaal voordeel moeten genieten.(Belga/SD/KVDA)