In het vierde kwartaal van 2019 kromp de economie met 1,8 procent nadat de de btw in Japan omhoog ging. In het eerste semester van dit jaar nam ze eveneens af, met 0,6 procent, en door de coronacrisis kende de Japanse economie in het tweede trimester een historische terugval van 8,2 procent. Japan kwam zo terecht in de eerste recessie sinds 2015.

Het bbp in het derde trimester groeide sterker dan verwacht: analisten van het financiële persagentschap Bloomberg hadden een groei van 4,4 procent voorspeld.

De groei van het bbp is tussen juli en september vooral te danken aan de groei van de consumentenuitgaven (+4,7 procent). Die waren in het tweede kwartaal sterk afgenomen door de coronacrisis en de noodtoestand die de Japanse regering in mei had uitgeroepen. De export steeg ook sterk (+7 procent) nadat in een groot aantal landen de coronamaatregelen werden versoepeld of opgeheven. De investeringen van bedrijven namen wel nog af (-3,4 procent), omdat het ondernemersvertrouwen laag blijft. De groei dreigt in het vierde kwartaal wel opnieuw af te nemen. Economisten verwachten dat het drie jaar kan duren tot de economie weer op het niveau van voor de coronacrisis terechtkomt.

In het vierde kwartaal van 2019 kromp de economie met 1,8 procent nadat de de btw in Japan omhoog ging. In het eerste semester van dit jaar nam ze eveneens af, met 0,6 procent, en door de coronacrisis kende de Japanse economie in het tweede trimester een historische terugval van 8,2 procent. Japan kwam zo terecht in de eerste recessie sinds 2015. Het bbp in het derde trimester groeide sterker dan verwacht: analisten van het financiële persagentschap Bloomberg hadden een groei van 4,4 procent voorspeld. De groei van het bbp is tussen juli en september vooral te danken aan de groei van de consumentenuitgaven (+4,7 procent). Die waren in het tweede kwartaal sterk afgenomen door de coronacrisis en de noodtoestand die de Japanse regering in mei had uitgeroepen. De export steeg ook sterk (+7 procent) nadat in een groot aantal landen de coronamaatregelen werden versoepeld of opgeheven. De investeringen van bedrijven namen wel nog af (-3,4 procent), omdat het ondernemersvertrouwen laag blijft. De groei dreigt in het vierde kwartaal wel opnieuw af te nemen. Economisten verwachten dat het drie jaar kan duren tot de economie weer op het niveau van voor de coronacrisis terechtkomt.