Jan Jambon, fractieleider van de N-VA in de Kamer, is het niet meer dan logisch dat de tijdelijke garantie voor Dexia opgetrokken is van 45 naar 55 miljard euro. Wel zou hij van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) willen vernemen of de oorspronkelijke modaliteiten van de borgstelling, waarbij België 60,5 procent van de garanties draagt, gewijzigd zijn. Dat zei hij in De Ochtend op de VRT-radio.

Doordat de Duitse rente fors aan het dalen is, heeft de restbank Dexia meer waarborgen nodig. "We hadden echt niet langer kunnen wachten", vindt Jambon. België, Frankrijk en Luxemburg hebben tijdelijke garanties voor Dexia afgegeven. De Europese Commissie gaf groen licht om het garantieplafond op te trekken tot maximaal 55 miljard euro.

Belgisch aandeel in borgstelling

Omdat minister Vanackere "een wijziging van de modaliteiten al een aantal keer heeft voorgehouden", zou Jambon graag horen of hij erin geslaagd is het Belgische aandeel in de borgstelling te wijzigen. Hij hoopt tijdens het plenaire debat in de Kamer een antwoord te krijgen, ook op de vraag hoe het nu precies zit met de vergoedingen die Dexia betaalt voor de garanties.

Jambon wil Vanackere ook ondervragen over de bankenunie waar de Europese Unie aan werkt. Hij vraagt zich af of wat die bankenunie voor Dexia zal betekenen. (Belga/SD)


Jan Jambon, fractieleider van de N-VA in de Kamer, is het niet meer dan logisch dat de tijdelijke garantie voor Dexia opgetrokken is van 45 naar 55 miljard euro. Wel zou hij van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) willen vernemen of de oorspronkelijke modaliteiten van de borgstelling, waarbij België 60,5 procent van de garanties draagt, gewijzigd zijn. Dat zei hij in De Ochtend op de VRT-radio.Doordat de Duitse rente fors aan het dalen is, heeft de restbank Dexia meer waarborgen nodig. "We hadden echt niet langer kunnen wachten", vindt Jambon. België, Frankrijk en Luxemburg hebben tijdelijke garanties voor Dexia afgegeven. De Europese Commissie gaf groen licht om het garantieplafond op te trekken tot maximaal 55 miljard euro. Belgisch aandeel in borgstellingOmdat minister Vanackere "een wijziging van de modaliteiten al een aantal keer heeft voorgehouden", zou Jambon graag horen of hij erin geslaagd is het Belgische aandeel in de borgstelling te wijzigen. Hij hoopt tijdens het plenaire debat in de Kamer een antwoord te krijgen, ook op de vraag hoe het nu precies zit met de vergoedingen die Dexia betaalt voor de garanties. Jambon wil Vanackere ook ondervragen over de bankenunie waar de Europese Unie aan werkt. Hij vraagt zich af of wat die bankenunie voor Dexia zal betekenen. (Belga/SD)