Volgens een rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), dat later deze week verschijnt en waarover de Franstalige krant Le Soir maandag bericht, gaat het de goede richting uit wat de gehekelde loonkloof tussen België en zijn buurlanden betreft.

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven verwacht zelfs dat de kloof met de buurlanden eind 2016 negatief (-0,3 procent)wordt. Dat betekent dat de lonen in België volgend jaar minder snel stijgen dan het gemiddelde van de drie belangrijkste buurlanden, met name Frankrijk, Duitsland en Nederland. Dat zou dan de eerste keer het geval zijn na een periode van ruim tien jaar waarin de loonkloof bleef gapen, berekende Le Soir. Ter vergelijking: in 2007 bedroeg de loonkloof +2,7 procent, in 2013 +4,2 procent en in 2014 +2,9 procent.

België klokt het jaar 2015 af met een loonkloof van 1,5 procent. Dat is uitzonderlijk laag in vergelijking met de afgelopen jaren, blijkt uit de cijfers die werden bevestigd door Marc Goblet, secretaris-generaal van het ABVV. Het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) zetelt als vakbondsorganisatie mee in de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven.

"Deze cijfers zijn zeer positief," aldus een enthousiaste Marc Goblet in een reactie aan de Franstalige krant. Voor de topman van het ABVV toont het rapport aan dat een arbeidsduurvermindering mogelijk is. (BO)

Volgens een rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), dat later deze week verschijnt en waarover de Franstalige krant Le Soir maandag bericht, gaat het de goede richting uit wat de gehekelde loonkloof tussen België en zijn buurlanden betreft.De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven verwacht zelfs dat de kloof met de buurlanden eind 2016 negatief (-0,3 procent)wordt. Dat betekent dat de lonen in België volgend jaar minder snel stijgen dan het gemiddelde van de drie belangrijkste buurlanden, met name Frankrijk, Duitsland en Nederland. Dat zou dan de eerste keer het geval zijn na een periode van ruim tien jaar waarin de loonkloof bleef gapen, berekende Le Soir. Ter vergelijking: in 2007 bedroeg de loonkloof +2,7 procent, in 2013 +4,2 procent en in 2014 +2,9 procent.België klokt het jaar 2015 af met een loonkloof van 1,5 procent. Dat is uitzonderlijk laag in vergelijking met de afgelopen jaren, blijkt uit de cijfers die werden bevestigd door Marc Goblet, secretaris-generaal van het ABVV. Het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) zetelt als vakbondsorganisatie mee in de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven."Deze cijfers zijn zeer positief," aldus een enthousiaste Marc Goblet in een reactie aan de Franstalige krant. Voor de topman van het ABVV toont het rapport aan dat een arbeidsduurvermindering mogelijk is. (BO)