De belangrijkste centrale banken moeten wachten met het verhogen van de rente tot de wereldeconomie aan kracht heeft gewonnen, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag aan de vooravond van de G20-bijeenkomst in de Turkse hoofdstad Ankara. Dat is op dit moment niet het geval, want de afgelopen maanden gebeurde net het omgekeerde.

De wereldeconomie groeit in 'beperkte' mate en tegen een lager tempo dan aan het begin van dit jaar werd verwacht, meent de internationale geldschieter. Dat komt volgens het IMF onder meer doordat de verwachte impuls van lagere olieprijzen niet uit de verf is gekomen. Ook de lage inflatie in alle belangrijke economieën speelt een negatieve rol.

Bovendien regeerde de afgelopen weken kwam de angst dat de wereldeconomie ontspoort door de afkoeling van de Chinese economie, wat tot uiting kwam in de kelderende beurstabellen..

De Europese Centrale Bank (ECB) doet er volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde in ieder geval goed aan om het steunprogramma, dat onder meer bestaat uit het opkopen van staatsobligaties (QE), te verruimen.

"Mocht blijken dat de ontwikkeling van de inflatie achterblijft bij de doelstellingen voor de middellange termijn, moet het programma worden aangepast". Ook de centrale bank van Japan moet zich opmaken voor extra steunmaatregelen, aldus Lagarde.

Lagarde riep de Amerikaanse centrale bank opnieuw op geduldig te zijn met het gevoerde rentebeleid. De Fed, die al sinds 2008 een rentetarief van vrijwel 0 procent hanteert, vergadert over twee weken over de vraag of het tarief omhoog kan. In juni stelde Lagarde al dat de Fed tot volgend jaar zou moeten wachten met de eerste verhoging sinds 2006.

De ECB nam het advies van Lagarde alvast ter harte door de rente op het historisch lage peil van 0,05 procent te houden. (Belga/BO)

De belangrijkste centrale banken moeten wachten met het verhogen van de rente tot de wereldeconomie aan kracht heeft gewonnen, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag aan de vooravond van de G20-bijeenkomst in de Turkse hoofdstad Ankara. Dat is op dit moment niet het geval, want de afgelopen maanden gebeurde net het omgekeerde. De wereldeconomie groeit in 'beperkte' mate en tegen een lager tempo dan aan het begin van dit jaar werd verwacht, meent de internationale geldschieter. Dat komt volgens het IMF onder meer doordat de verwachte impuls van lagere olieprijzen niet uit de verf is gekomen. Ook de lage inflatie in alle belangrijke economieën speelt een negatieve rol. Bovendien regeerde de afgelopen weken kwam de angst dat de wereldeconomie ontspoort door de afkoeling van de Chinese economie, wat tot uiting kwam in de kelderende beurstabellen..De Europese Centrale Bank (ECB) doet er volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde in ieder geval goed aan om het steunprogramma, dat onder meer bestaat uit het opkopen van staatsobligaties (QE), te verruimen. "Mocht blijken dat de ontwikkeling van de inflatie achterblijft bij de doelstellingen voor de middellange termijn, moet het programma worden aangepast". Ook de centrale bank van Japan moet zich opmaken voor extra steunmaatregelen, aldus Lagarde. Lagarde riep de Amerikaanse centrale bank opnieuw op geduldig te zijn met het gevoerde rentebeleid. De Fed, die al sinds 2008 een rentetarief van vrijwel 0 procent hanteert, vergadert over twee weken over de vraag of het tarief omhoog kan. In juni stelde Lagarde al dat de Fed tot volgend jaar zou moeten wachten met de eerste verhoging sinds 2006.De ECB nam het advies van Lagarde alvast ter harte door de rente op het historisch lage peil van 0,05 procent te houden. (Belga/BO)