Zoals verwacht handhaaft de ECB donderdag haar belangrijkste rentetarief in de eurozone op het laagterecord van 0,05 procent.

Het goedkope geld moet investeringen en consumptie aanzwengelen en zo de conjunctuur op snelheid brengen en de inflatie optrekken.

Ondanks het monetaire offensief van de centrale bank blijft de inflatie in de eurozone evenwel ver verwijderd van het ECB-streefdoel van net geen 2,0 procent. In augustus kwam de inflatie uit op 0,2 procent.

Inflatie nog niet onder controle

In een toelichting bij het rentebesluit maakte ECB-voorzitter Draghi woensdagnamiddag bekend dat de centrale bank in de inflatieprognoses knipt. Dit jaar zal de inflatie rond het nulpunt liggen. Draghi waarschuwde dat de consumentenprijzen opnieuw negatief zouden kunnen evolueren.

Concreet wordt verwacht dat de consumentenprijzen dit jaar met 0,1 procent toenemen. In 2016 zal dat 1,1 procent worden, in 2017 1,7 procent. In juni mikte de centrale bank nog op een inflatie van 1,5 procent in 2016 en 1,8 procent in 2017.

Minder groei dan verwacht

Behalve de inflatiegroeiprognoses worden ook de groeiprognoses voor de eurozone neerwaarts bijgestreld. Reden is een terugval van de vraag in de belangrijkste opkomende economieën, en dan met name China. De ECB verwacht voor dit jaar een groei van 1,4 procent, waar de centrale bank eerder nog uitging van 1,5 procent. De groei zal daarna toenemen tot 1,7 procent volgend jaar en tot 1,8 procent in 2017. Dat is minder dan de respectievelijk 1,9 procent en 2 procent waarop eerder gemikt werd voor 2016 en 2017.

IMF

IMF-topvrouw Christine Lagarde liet donderdag optekenen dat de ECB er goed aan zou doen om het steunprogramma, dat onder meer bestaat uit het opkopen van staatsobligaties (QE), te verruimen. (Belga/BO)

Zoals verwacht handhaaft de ECB donderdag haar belangrijkste rentetarief in de eurozone op het laagterecord van 0,05 procent. Het goedkope geld moet investeringen en consumptie aanzwengelen en zo de conjunctuur op snelheid brengen en de inflatie optrekken. Ondanks het monetaire offensief van de centrale bank blijft de inflatie in de eurozone evenwel ver verwijderd van het ECB-streefdoel van net geen 2,0 procent. In augustus kwam de inflatie uit op 0,2 procent. In een toelichting bij het rentebesluit maakte ECB-voorzitter Draghi woensdagnamiddag bekend dat de centrale bank in de inflatieprognoses knipt. Dit jaar zal de inflatie rond het nulpunt liggen. Draghi waarschuwde dat de consumentenprijzen opnieuw negatief zouden kunnen evolueren. Concreet wordt verwacht dat de consumentenprijzen dit jaar met 0,1 procent toenemen. In 2016 zal dat 1,1 procent worden, in 2017 1,7 procent. In juni mikte de centrale bank nog op een inflatie van 1,5 procent in 2016 en 1,8 procent in 2017. Behalve de inflatiegroeiprognoses worden ook de groeiprognoses voor de eurozone neerwaarts bijgestreld. Reden is een terugval van de vraag in de belangrijkste opkomende economieën, en dan met name China. De ECB verwacht voor dit jaar een groei van 1,4 procent, waar de centrale bank eerder nog uitging van 1,5 procent. De groei zal daarna toenemen tot 1,7 procent volgend jaar en tot 1,8 procent in 2017. Dat is minder dan de respectievelijk 1,9 procent en 2 procent waarop eerder gemikt werd voor 2016 en 2017. IMF-topvrouw Christine Lagarde liet donderdag optekenen dat de ECB er goed aan zou doen om het steunprogramma, dat onder meer bestaat uit het opkopen van staatsobligaties (QE), te verruimen. (Belga/BO)