De oorzaak van die stijgende loonhandicap en verslechtering van de concurrentiepositie is niet enkel het gevolg van de gestegen uurlonen. Een andere oorzaak zijn de betere productiviteitsstijgingen in onze buurlanden.

Een opvallende vaststelling want België heeft de derde grootste productiviteit ter wereld. "De absolute productiviteit ligt voorlopig hoger dan in onze buurlanden maar kalft af," bevestigt Geert Janssens van denktank VKW Metena.

Als de productiviteit verder blijft dalen dan beschikken de vakbonden niet langer over hét argument om de hoge Belgische loonkosten te rechtvaardigen. Bij ABVV en ACV klinkt het steevast dat België zeer productieve werknemers heeft en dat de loonkost daarom zo hoog ligt.

Loonkostenhandicap

Een bonus die snel aan het wegsmelten is, zo blijkt uit de recente cijfers. Het onderzoek van het Planbureau heeft enkel betrekking op de periode 1996-2007 maar de voorbije drie jaar is de situatie nog verslechterd en komt ons land, gemeten op basis van de loonkosten per eenheid product, op een loonkostenhandicap uit van 8,9 procent

Voor België zijn er twee mogelijkheden om die handicap weg te werken. Ofwel verhogen we de productiviteit, ofwel moeten de loonkosten omlaag. De eerste piste is om verschillende redenen moeilijk te bewandelen. Als we de komende jaren meer mensen aan het werk helpen dan zal dat de productiviteit niet direct doen toenemen. Veel werklozen die geactiveerd worden zijn lager geschoold en niet zo productief. De hoge Belgische productiviteitscijfers zijn eigenlijk vooral het resultaat van het feit dat de minder productieve Belgen uit het arbeidscircuit worden gestoten.

Grenzen aan stijging productiviteit

Tweede bezwaar is dat er een grens is aan de stijging van de productiviteit. "Ik zie dat in bedrijven," zegt Janssens, "Werknemers werken niet alleen aan machines maar repareren ze ook. Waar er vroeger 200 of 300 man aan de slag was, zijn er dat nu 40 of 50.

Het rendement van extra investeringen en personeelsbesparingen is eindig. Je kan productiviteit wel verbeteren door bepaalde sectoren te liberaliseren." Maar dat wordt gecoördineerd aangepakt op Europees niveau zoals bij de dienstenrichtlijn. Alle landen profiteren ervan "Duitsland combineert loonmatiging met een focus op sterke productiviteitstoename. België kan dus niets anders doen dan onze loonkost af te stemmen op Duitsland," aldus Janssens

A.M.

Het volledige artikel leest u deze week in Trends.

De oorzaak van die stijgende loonhandicap en verslechtering van de concurrentiepositie is niet enkel het gevolg van de gestegen uurlonen. Een andere oorzaak zijn de betere productiviteitsstijgingen in onze buurlanden. Een opvallende vaststelling want België heeft de derde grootste productiviteit ter wereld. "De absolute productiviteit ligt voorlopig hoger dan in onze buurlanden maar kalft af," bevestigt Geert Janssens van denktank VKW Metena. Als de productiviteit verder blijft dalen dan beschikken de vakbonden niet langer over hét argument om de hoge Belgische loonkosten te rechtvaardigen. Bij ABVV en ACV klinkt het steevast dat België zeer productieve werknemers heeft en dat de loonkost daarom zo hoog ligt. LoonkostenhandicapEen bonus die snel aan het wegsmelten is, zo blijkt uit de recente cijfers. Het onderzoek van het Planbureau heeft enkel betrekking op de periode 1996-2007 maar de voorbije drie jaar is de situatie nog verslechterd en komt ons land, gemeten op basis van de loonkosten per eenheid product, op een loonkostenhandicap uit van 8,9 procent Voor België zijn er twee mogelijkheden om die handicap weg te werken. Ofwel verhogen we de productiviteit, ofwel moeten de loonkosten omlaag. De eerste piste is om verschillende redenen moeilijk te bewandelen. Als we de komende jaren meer mensen aan het werk helpen dan zal dat de productiviteit niet direct doen toenemen. Veel werklozen die geactiveerd worden zijn lager geschoold en niet zo productief. De hoge Belgische productiviteitscijfers zijn eigenlijk vooral het resultaat van het feit dat de minder productieve Belgen uit het arbeidscircuit worden gestoten. Grenzen aan stijging productiviteitTweede bezwaar is dat er een grens is aan de stijging van de productiviteit. "Ik zie dat in bedrijven," zegt Janssens, "Werknemers werken niet alleen aan machines maar repareren ze ook. Waar er vroeger 200 of 300 man aan de slag was, zijn er dat nu 40 of 50. Het rendement van extra investeringen en personeelsbesparingen is eindig. Je kan productiviteit wel verbeteren door bepaalde sectoren te liberaliseren." Maar dat wordt gecoördineerd aangepakt op Europees niveau zoals bij de dienstenrichtlijn. Alle landen profiteren ervan "Duitsland combineert loonmatiging met een focus op sterke productiviteitstoename. België kan dus niets anders doen dan onze loonkost af te stemmen op Duitsland," aldus Janssens A.M.Het volledige artikel leest u deze week in Trends.