De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten vanaf 1 oktober importheffingen van 30 procent zullen opleggen op 250 miljard dollar aan Chinese import, in plaats van de voorziene 25 procent. Aansluitend worden ook de importheffingen op 300 miljard dollar aan Chinese goederen opgetrokken van 10 naar 15 procent, meldt de president in een reeks furieuze tweets. Hij reageert daarmee op de aankondiging van Peking vrijdag dat China bijkomende importheffingen oplegt op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.

Eerder had Trump nog gezegd dat de invoering van die laatste heffingen - normaal voorzien voor 1 september - gedeeltelijk zou worden uitgesteld naar half december. Volgens de president delft Amerika al jaren het onderspit bij handelsrelaties met andere landen en moet daar verandering in komen. 'Als president kan ik dit niet langer toestaan! ', twitterde hij. De zoveelste escalatie van het handelsconflict volgt amper enkele uren nadat Trump de Amerikaanse bedrijven opriep om alternatieven te zoeken voor China.

'We hebben China niet nodig en we zouden eerlijk gezegd veel beter af zijn zonder hen. Breng je ondernemingen naar huis en maak je producten in de Verenigde Staten', klonk het. De twee economische grootmachten zijn al maanden in een handelsoorlog verwikkeld. Het conflict weegt op de al kwakkelende wereldeconomie. Wall Street sloot vrijdag de week af met een flinke duik in het rood. De Dow Jones gaf 2,35 procent prijs en klokte af op 25.634,64 punten en de Nasdaq maakte een val van 2,95 procent om af te sluiten op 7.755,93 punten.

China legt VS nieuwe importheffingen op

China plant bijkomende importheffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel bekendgemaakt.

Sommige heffingen zijn al op 1 september van kracht, andere gelden pas vanaf 15 december 2019. Zo komt er volgende maand een bijkomende heffing van 5 procent op Amerikaanse sojabonen, op tarwe, varkensvlees, rundvlees en ruwe olie. Halfweg december volgen er extra heffingen op Amerikaanse auto's. China had de heffingen op auto's vorig jaar al eens verhoogd naar 40 procent, maar maakte die stap weer ongedaan om de onderhandelingen te ondersteunen.

De handelssancties die China vrijdag aankondigt, volgen op de importheffingen die de Amerikaanse president Trump eerder had aangekondigd op bijkomend 300 miljard dollar aan Chinese goederen. Later stelde Trump een deel van de extra heffingen uit tot december. Dat uitstel geldt onder meer voor smartphones en computers.

De twee economische grootmachten zijn in een handelsoorlog verwikkeld. Het conflict weegt op de al kwakkende wereldeconomie. De beurzen verloren vrijdag onmiddellijk terrein na de Chinese aankondiging. De aandelenbeurzen in New York begonnen met verliezen aan de handel. Zo noteerde de Dow Jones-index kort na opening met een verlies van 0,4 procent.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten vanaf 1 oktober importheffingen van 30 procent zullen opleggen op 250 miljard dollar aan Chinese import, in plaats van de voorziene 25 procent. Aansluitend worden ook de importheffingen op 300 miljard dollar aan Chinese goederen opgetrokken van 10 naar 15 procent, meldt de president in een reeks furieuze tweets. Hij reageert daarmee op de aankondiging van Peking vrijdag dat China bijkomende importheffingen oplegt op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.Eerder had Trump nog gezegd dat de invoering van die laatste heffingen - normaal voorzien voor 1 september - gedeeltelijk zou worden uitgesteld naar half december. Volgens de president delft Amerika al jaren het onderspit bij handelsrelaties met andere landen en moet daar verandering in komen. 'Als president kan ik dit niet langer toestaan! ', twitterde hij. De zoveelste escalatie van het handelsconflict volgt amper enkele uren nadat Trump de Amerikaanse bedrijven opriep om alternatieven te zoeken voor China. 'We hebben China niet nodig en we zouden eerlijk gezegd veel beter af zijn zonder hen. Breng je ondernemingen naar huis en maak je producten in de Verenigde Staten', klonk het. De twee economische grootmachten zijn al maanden in een handelsoorlog verwikkeld. Het conflict weegt op de al kwakkelende wereldeconomie. Wall Street sloot vrijdag de week af met een flinke duik in het rood. De Dow Jones gaf 2,35 procent prijs en klokte af op 25.634,64 punten en de Nasdaq maakte een val van 2,95 procent om af te sluiten op 7.755,93 punten.China plant bijkomende importheffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel bekendgemaakt.Sommige heffingen zijn al op 1 september van kracht, andere gelden pas vanaf 15 december 2019. Zo komt er volgende maand een bijkomende heffing van 5 procent op Amerikaanse sojabonen, op tarwe, varkensvlees, rundvlees en ruwe olie. Halfweg december volgen er extra heffingen op Amerikaanse auto's. China had de heffingen op auto's vorig jaar al eens verhoogd naar 40 procent, maar maakte die stap weer ongedaan om de onderhandelingen te ondersteunen.De handelssancties die China vrijdag aankondigt, volgen op de importheffingen die de Amerikaanse president Trump eerder had aangekondigd op bijkomend 300 miljard dollar aan Chinese goederen. Later stelde Trump een deel van de extra heffingen uit tot december. Dat uitstel geldt onder meer voor smartphones en computers. De twee economische grootmachten zijn in een handelsoorlog verwikkeld. Het conflict weegt op de al kwakkende wereldeconomie. De beurzen verloren vrijdag onmiddellijk terrein na de Chinese aankondiging. De aandelenbeurzen in New York begonnen met verliezen aan de handel. Zo noteerde de Dow Jones-index kort na opening met een verlies van 0,4 procent.