Griekse oppositiepartij Syriza: ‘Wij zijn geen communisten’

Alexis Tsipras, de politieke leider van Syriza © reuters

De radicaal-linkse Griekse oppositiepartij Syriza wijst de beschuldigingen dat ze ‘erger dan communisme’ zou zijn resoluut van de hand.

In een interview met de Amerikaanse televisiezender CNBC zegt John Milios, hoofdeconoom van Syriza, dat zijn partij een stabiele samenleving nastreeft en de Griekse economie wil stimuleren.

“We moeten eerst de humanitaire crisis bestrijden, door mensen te helpen die niet over noodzakelijke middelen zoals een woning, voedsel of geld voor transport beschikken,” aldus Milios .”We zijn ervan overtuigd dat, als we daarin slagen, de economie zal stabiliseren en de huidige sociale onrust voorbij zal zijn,” voegt hij eraan toe.

Paniek

Het politieke establishment van Griekenland raakte maandag in paniek na een geflopte presidentsverkiezing. Aangezien de enige presidentskandidaat er niet in slaagde de meerderheid van de parlementsleden achter zich te scharen, volgen er op 25 januari vervroegde verkiezingen in Griekenland. De uitslag van de verkiezingen zou weleens kunnen tegenvallen voor de gevestigde partijen, want volgens recente polls wordt de radicaal-linkse Syriza-partij de overwinnaar van die verkiezingen.

Waarschuwing

Ook buiten Griekenland heerst er onrust over een mogelijke overwinning van Syriza. Het ratingagentschap Fitch waarschuwde dinsdag al dat de kredietwaardigheid van het land mogelijk verder in het gedrang komt. Syriza gaf namelijk eerder al te kennen dat de partij het door de trojka opgelegde strikte saneringsbeleid afwijst. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de EU, het IMF en de ECB niet langer bereid zijn noodhulp te verstrekken.

In ieder geval lijkt Syriza ervan overtuigd dat het de komende verkiezingen in januari kan winnen. Volgens de opiniepeilingen van maandag heeft Syriza een voorsprong van drie procent op de partij van de conservatieve premier Antonis Samaras, al is die voorsprong wel afgenomen in vergelijking met eerdere peilingen.

‘Erger dan communisme’

Syriza mag dan aantrekkelijk ogen voor een groot aantal Griekse kiezers, binnen de wereld van beleggers en investeerders is dat bepaald niet het geval. In november lekte een e-mail van Joerg Sponsor, investeringsanalist bij Capital Group, waarin hij stelt dat het beleid van Syriza’ ‘erger dan het communisme‘ is. Naar verluidt schreef Sponsor de e-mail na het bijwonen van een conferentie in Londen , waar hoofdeconoom Milios het economische manifest van Syriza voorstelde.

Milios reageerde door de quote van Sponsor te omschrijven als ‘overheidspropaganda’. ” ”Erger dan het communisme’was niet de teneur die heerste tijdens de conferentie in Londen”, aldus Milios.

De bezorgdheid van beleggers

Beleggers zijn vooral bezorgd dat een door Syriza geleide regering zou kunnen leiden tot de ondergang van het bezuinigingsbeleid dat Samaras ‘huidige regering heeft geïmplementeerd.

Alexis Tsipras, de topman van Syriza, heeft herhaaldelijk verklaard dat hij de voorwaarden voor de noodhulp naar de prullenmand verwijst. De strikte voorwaarden en het daaraan gekoppelde saneringsbeleid, die volgens Syriza vooral de arme Griekse bevolking treffen, zijn evenwel niet minder dan noodzakelijk om aan de eisen van de trojka van internationale schuldeisers – de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) – te voldoen.

Schulden herschikken

In een interview met het persagentschap Reuters verduidelijkt Tsipras dat het afwijzen van de strikte voorwaarden van de trojka niet betekent dat zijn partij de verplichtingen met betrekking tot de schuldenlast niet wil nakomen.

Met een schuldgraad van 175,5 procent torst Griekenland de zwaarste schuldenlast van de volledige eurozone.

“We willen onze Europese partners laten zien dat de schulden moeten worden herschikt,” voegt hoofdeconoom Milios eraan toe. “Het is nu eenmaal niet mogelijk enorme primaire overschotten te boeken die enkel zouden dienen om schulden af te lossen die buiten proportie staan. Niet enkel Griekenland verkeert in die situatie. We beschouwen het als een ruimer Europees probleem dat moet worden opgelost,” aldus de hoofdeconoom.

Milios benadrukt dat de belangrijkste doelstelling van Syriza’ erin bestaat de corruptie in het land te bestrijden . Volgens Milios zou de bestrijding van belastingontduiking helpen om nieuwe inkomsten voor de overheid te creëren, en buitenlandse investeringen aan te trekken.

Pas op voor het Syriza-‘experiment’

Niet iedereen blijkt overtuigd van wat Syriza vertelt over die buitenlandse investeringen. Met name Kyriakos Mitsotakis, minister van administratieve hervormingen en e-governance in de huidige Griekse regering, verzekert CNBC dat buitenlandse investeerders Syriza niet aan de macht willen zien.

“De Griekse bevolking wordt geconfronteerd met een duidelijke keuze die ze moet maken om enerzijds door te gaan op het pad van groei en stabiliteit, of om zich anderzijds te wagen aan het ‘experiment’ van Syriza,” aldus de minister.

“Syriza’s retoriek is anti-Europees en ‘anti-business’, en we weten dat groei alleen voortkomt uit de particuliere sector,” verduidelijkt hij. Mitsotakis benadrukt dat de Griekse kiezer niet ‘the best of both worlds’ – zoals Syriza belooft – kan hebben. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content