Maandagmorgen brachten 300 Griekse parlementsleden hun stem uit. Er werd - bij de derde en laatste poging - evenwel geen meerderheid gevonden voor de door de regering aangeduide en enige kandidaat Stavros Dimas.

Als gevolg daarvan wordt het parlement ontbonden en moeten de Grieken op 25 januariopnieuw naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen.

Gevreesd wordt dat de extreemlinkse partij Syriza de meeste stemmen binnenrijft. Dan is er aan de andere zijde van het politieke spectrum nog de extreemrechtse partij Gouden Dageraad die op veel sympathie kan rekenen.

Een verkiezingsuitslag waarbij twee extremistische politieke partijen het laken naar zich toetrekken, is koren op de molen van de eurosceptici, waardoor de eurocrisis opnieuw kan oplaaien. Syriza wil de Grieken onder meer bevrijden van de economische hervormingen die werden doorgevoerd om de economei van het noodlijdende land opnieuw op de rails te krijgen . Al is ze niet langer gekant tegen iedere samenwerking met de trojka (het IMF, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB), die de Grieken een strikt besparingsplan heeft opgelegd in ruil voor een financiële injectie.

Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, waarschuwde eerder al voor het succes van Syrizia. De Grieken dreigen volgens Juncker alles te verspelen als ze 'extremistische krachten' aan de macht brengen.

Kort na de bekendmaking van de val van de Griekse regering keldert de beurs van Athene. De sterindex ASE noteert rond het middaguur ruim 10 procent lager dan bij de sluiting vrijdag.

(ANP/BO)

Maandagmorgen brachten 300 Griekse parlementsleden hun stem uit. Er werd - bij de derde en laatste poging - evenwel geen meerderheid gevonden voor de door de regering aangeduide en enige kandidaat Stavros Dimas. Als gevolg daarvan wordt het parlement ontbonden en moeten de Grieken op 25 januariopnieuw naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen.Gevreesd wordt dat de extreemlinkse partij Syriza de meeste stemmen binnenrijft. Dan is er aan de andere zijde van het politieke spectrum nog de extreemrechtse partij Gouden Dageraad die op veel sympathie kan rekenen. Een verkiezingsuitslag waarbij twee extremistische politieke partijen het laken naar zich toetrekken, is koren op de molen van de eurosceptici, waardoor de eurocrisis opnieuw kan oplaaien. Syriza wil de Grieken onder meer bevrijden van de economische hervormingen die werden doorgevoerd om de economei van het noodlijdende land opnieuw op de rails te krijgen . Al is ze niet langer gekant tegen iedere samenwerking met de trojka (het IMF, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB), die de Grieken een strikt besparingsplan heeft opgelegd in ruil voor een financiële injectie. Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, waarschuwde eerder al voor het succes van Syrizia. De Grieken dreigen volgens Juncker alles te verspelen als ze 'extremistische krachten' aan de macht brengen. Kort na de bekendmaking van de val van de Griekse regering keldert de beurs van Athene. De sterindex ASE noteert rond het middaguur ruim 10 procent lager dan bij de sluiting vrijdag. (ANP/BO)