In Griekenland gaan de banken voor het eerst sinds 29 juni weer open. Al blijven er nog heel wat restricties van kracht: geld naar het buitenland overschrijven is niet zomaar mogelijk en de Grieken kunnen maar 420 euro per week afhalen. Dat bedrag ligt wel een pak hoger dan de 60 euro-limiet per dag die de afgelopen weken van toepassing was.

Voorts worden een reeks goederen en diensten vanaf vandaag duurder voor de Griekse bevolking, omdat ze er 10 procent meer btw op moeten betalen. Onder meer een restaurantbezoek of een taxirit worden fors duurder (voortaan 23 procent btw in plaats van 13).

Beurs blijft gesloten

In tegenstelling tot de banken blijft de aandelenbeurs in Athene vandaag nog wel gesloten', aldus een woordvoerster van de Athens Stock Exchange. Volgens haar is er nog 'verdere regulering' nodig vooraleer de handel op de effectenbeurs kan worden hervat.

Dankzij het overbruggingsakkoord (7 miljard euro), waarover vorige week een akkoord werd bereikt met de Europese commissie, kan Griekenland vandaag het ECB 3,5 miljard euro terugbetalen. En ook de niet-terugbetaalde IMF-lening van 2 miljard euro zal deze maand terugbetaald worden door Athene.

Merkel: 'Einde debat Grexit'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet gisteren nog weten dat ze wil verdergaan met de gesprekken over Griekenland. Zo wil ze een einde maken aan de discussie over een mogelijke Grexit. 'De Grexit heeft inderdaad op tafel gelegen, maar we hebben gekozen voor een andere optie', zei ze op de openbare omroep ARD.

Wolfgang Schaüble, de Duitse minister van Financiën, had eerder in een gelekt voorstel geopperd dat Griekenland of voor minstens vijf jaar uit de eurozone zou stappen en zijn schulden zou herstructureren, of zijn voorstellen snel en drastisch zou verbeteren. Dat voorstel leidde tot verdeeldheid binnen Merkels CDU en haar coalitie. (AVE)

In Griekenland gaan de banken voor het eerst sinds 29 juni weer open. Al blijven er nog heel wat restricties van kracht: geld naar het buitenland overschrijven is niet zomaar mogelijk en de Grieken kunnen maar 420 euro per week afhalen. Dat bedrag ligt wel een pak hoger dan de 60 euro-limiet per dag die de afgelopen weken van toepassing was. Voorts worden een reeks goederen en diensten vanaf vandaag duurder voor de Griekse bevolking, omdat ze er 10 procent meer btw op moeten betalen. Onder meer een restaurantbezoek of een taxirit worden fors duurder (voortaan 23 procent btw in plaats van 13). In tegenstelling tot de banken blijft de aandelenbeurs in Athene vandaag nog wel gesloten', aldus een woordvoerster van de Athens Stock Exchange. Volgens haar is er nog 'verdere regulering' nodig vooraleer de handel op de effectenbeurs kan worden hervat.Dankzij het overbruggingsakkoord (7 miljard euro), waarover vorige week een akkoord werd bereikt met de Europese commissie, kan Griekenland vandaag het ECB 3,5 miljard euro terugbetalen. En ook de niet-terugbetaalde IMF-lening van 2 miljard euro zal deze maand terugbetaald worden door Athene. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet gisteren nog weten dat ze wil verdergaan met de gesprekken over Griekenland. Zo wil ze een einde maken aan de discussie over een mogelijke Grexit. 'De Grexit heeft inderdaad op tafel gelegen, maar we hebben gekozen voor een andere optie', zei ze op de openbare omroep ARD. Wolfgang Schaüble, de Duitse minister van Financiën, had eerder in een gelekt voorstel geopperd dat Griekenland of voor minstens vijf jaar uit de eurozone zou stappen en zijn schulden zou herstructureren, of zijn voorstellen snel en drastisch zou verbeteren. Dat voorstel leidde tot verdeeldheid binnen Merkels CDU en haar coalitie. (AVE)