ECB verhoogt noodsteun aan Griekse banken

© reuters

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de noodsteun voor de Griekse banken, de zogenaamde ELA-kredieten, verhoogd met 900 miljoen euro. De ECB-voorzitter pleit bovendien voor een schuldherschikking voor Griekenland.

De ECB verhoogt de de noodsteun aan de Griekse banken met 900 miljoen euro tot 90 miljard euro. Dat heeft ECB-voorzitter Mario Draghi donderdag meegedeeld tijdens de maandelijkse persconferentie na het rentebesluit.

Het Eurosysteem – vormt samen de ECB en de nationale centrale banken van de lidstaten van de eurozone – staat nu voor 130 miljard euro blootgesteld ten opzichte van de Griekse bankensector.

Dat de Griekse banken op meer steun kunnen rekenen van de Europese centrale bank, komt doordat Griekenland – als alle europartners ermee instemmen tenminste – binnen afzienbare tijd kan rekenen op een nieuwe omvangrijke lening van de schuldeisers annex geldschieters.

Voorwaarde was dat het Griekse parlement instemde met de door de trojka opgelegde besparingsmaatregelen. Dat is afgelopen nacht inmiddels gebeurd.

De banken in Griekenland houden al twee weken de deuren gesloten, terwijl de voorraad eurobiljetten in de geldautomaten gerantsoeneerd werd.

‘Schuldherschikking noodzakelijk’

Draghi pleitte in zijn toelichting donderdag onomwonden voor een schuldherschikking voor Griekenland.

In welke vorm die schuldherschikking dan wel moet geschieden, kon de ECB-voorzitter niet verduidelijken. Daar komt volgens Draghi de komende weken tijdens de onderhandelingen meer duidelijkheid over.

Met zijn pleidooi voor een schuldherschikking gaat Draghi regelrecht in tegen het advies van de Duitse minister van Financiën, Schäuble, die donderdagmorgen in een radio-interview op zijn beurt pleitte voor een tijdelijke grexit als enige alternatief voor een schuldherschikking.Want, ‘iedereen weet dat een schuldherschikking onverenigbaar is met het lidmaatschap van de monetaire unie’, aldus Schäuble.

Griekenland torst een schuldenlast die ongeveer 180 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt.

Voorts gaf Draghi nog mee dat hij verwacht dat de Griekse regering haar belofte zal nakomen om uiterlijk maandag 20 juli de 3,5 miljard euro, die het nog schuldig is aan de Europese Centrale Bank, af te lossen.

ECB handhaaft rente

De Europese Centrale bank houdt het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op het historisch lage 0,05 procent. Het gaat om de zogenaamde herfinancieringsrente: de rente die de banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB. Ook de depositorente blijft ongewijzigd, negatief op -0,2 procent. De negatieve rente betekent dat de banken moeten betalen als ze overtollig geld bij de ECB stallen.

(ANP/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content