Geert Noels (Econopolis): ‘De euro komt hier sterker uit’

© Belga
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

De Grieken hebben de besparingsvoorstellen van de internationale geldschieters weggestemd, maar hebben het zichzelf alleen maar moeilijker gemaakt. Volgens econoom Geert Noels zullen de EU en de ECB de druk opvoeren in de onderhandelingen met de Griekse regering.

Na het feestje van de nee-stemmers vanavond, zal de Griekse regering morgen weer aan tafel moeten met de internationale geldschieters. Zij zal zich gesterkt voelen door de overwinning van het ‘nee’-kamp, maar zal bij de onderhandelingen des te meer tegenstand voelen, volgens Geert Noels, econoom van vermogensbeheerder Econopolis.

“De Europese ministers van Financiën zullen een Grexit als een stok achter de deur houden, en de Europese Centrale Bank zal niet meteen haar noodfinanciering van de Griekse banken opdrijven. Dat betekent dat de banken langer dicht zullen blijven. Dat zal de druk op de Griekse regering verder opvoeren.”

Schuldherschikking

Noels is al lang voorstander van een nieuwe schuldherschikking voor Griekenland.

“Die zal er ook komen, maar niet als eerste stap in de onderhandelingen die nu volgen,” zegt Noels. “Een schuldherschikking wordt een onderdeel van een finaal akkoord.”

Een klein land als Griekenland houdt nu al vijf jaar de eurozone in zijn greep. Welke toekomst heeft deze muntunie?

“Je moet een onderscheid maken tussen de munt en de muntunie,” zegt Noels. “De euro komt hier sterker uit als men niet zomaar toegeeft aan Syriza, wat waarschijnlijk is. De muntunie zal er ook op termijn sterker uitkomen, want de leden van de unie zullen bereid zijn de principes van de muntunie te delen. Toen Griekenland niet meer werd gesteund door Spanje en Italië voelde je dat het tij keerde. Sindsdien versterkt de euro bij een hogere Grexit-kans.”

‘Fouten aan beide kanten’

Wat moeten we denken van de aanpak van Griekse crisis? Had die veel beter gekund?

“Er zijn fouten gebeurd, aan beide kanten van de onderhandelingstafel,” zegt Noels, die erop wijst dat uitgangspunt verkeerd zat. “Bij het begin van de crisis in 2010 ging het zogezegd om de redding van Griekenland. In werkelijkheid draaide het om de redding van een aantal banken. Het werd wel verkocht als een redding van Griekenland. Intussen is de waarheid aan het licht gekomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content