De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft zoals verwacht het belangrijkste rentetarief. Daarmee blijft de herfinancieringsrente sinds maart 2016 op het historisch lage peil van 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen blijven lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft op - 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

Tot nu toe zei Europees ECB-voorzitter Mario Draghi dat de rentetarieven op zijn minst tot en met de zomer van 2019 ongemoeid blijven. Vandaag meldt de ECB dat de rente niet voor het einde van het jaar wordt verhoogd.

Vandaag kondigt de ECB ook extra leningen toe aan de banken. Dat programma omvat de zogenaamde TLTRO's, wordt opgestart in september 2019 en loopt tot maart 2021.

De aankondiging van extra stimuli komt er nadat de ECB eind december 2018 het inkoopprogramma, Quantitative Easing (QE) genaamd, heeft stopgezet. Via de QE heeft de centrale bank in iets minder dan vier jaar omgerekend 2600 miljard euro uitgegeven om hoofdzakelijk staatsobligaties op te kopen.

TLTRO's werden voor het eerst gelanceerd in juni 2014. Het TLTRO-programma, dat intussen voor een derde keer wordt gelanceerd, moet liquiditeit doen vloeien naar de banksector nu de economische groei afkoelt en de inflatie zich nog niet in de buurt van het gewenste peil van net onder de 2 procent bevindt. De leningen moeten ervoor zorgen dat de kredietvoorwaarden gunstig blijven.

Groei en inflatie

In een toelichting bij het monetaire beleid sprak ECB-voorzitter zich dinsdagnamiddag ook uit over de groei- en inflatieprognoses voor de eurozone.

Voor 2020 mikt de ECB nu op een economische groei van 1,6 procent (tegenover 1,7 procent bij de vorige prognose). Voor 2021 blijven de vooruitzichten onveranderd op 1,5 procent. Dat de groeiprognose naar beneden zou worden bijgesteld, komt niet als een verrassing.

Eerder deze week toonde ook de OESO zich al veel pessimistischer over de conjunctuur, overal in de wereld maar in het bijzonder in Europa.

De ECB verlaagde donderdag ook de inflatievooruitzichten tot 1,2 procent dit jaar (in plaats van de verwachte 1,6 procent), 1,5 procent volgend jaar en 1,6 procent in 2021. Hiermee laat de doelstelling van een inflatie van net onder de 2 procent weer langer op zich wachten. Draghi waarschuwde donderdag op de persconferentie in Frankfurt voor de vele 'risico's' die wegen op de conjunctuur, zoals de handelsoorlogen, geopolitieke onzekerheden en de kwetsbaarheid van de opkomende economieën. Behalve de algemeen zwakke vraag hebben bepaalde sectoren, zoals de Duitse autosector, af te rekenen met specifieke moeilijkheden, klonk het.

Maar de ECB-voorzitter haalde ook positieve elementen aan, zoals de daling van de werkloosheid en stijging van de lonen. De kans op een recessie in de eurozone is 'gering', aldus Draghi.

De euro kreeg wel klappen na de speech van Draghi. De Europese eenheidsmunt verloor tot een half procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft zoals verwacht het belangrijkste rentetarief. Daarmee blijft de herfinancieringsrente sinds maart 2016 op het historisch lage peil van 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen blijven lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft op - 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen. Tot nu toe zei Europees ECB-voorzitter Mario Draghi dat de rentetarieven op zijn minst tot en met de zomer van 2019 ongemoeid blijven. Vandaag meldt de ECB dat de rente niet voor het einde van het jaar wordt verhoogd.Vandaag kondigt de ECB ook extra leningen toe aan de banken. Dat programma omvat de zogenaamde TLTRO's, wordt opgestart in september 2019 en loopt tot maart 2021. De aankondiging van extra stimuli komt er nadat de ECB eind december 2018 het inkoopprogramma, Quantitative Easing (QE) genaamd, heeft stopgezet. Via de QE heeft de centrale bank in iets minder dan vier jaar omgerekend 2600 miljard euro uitgegeven om hoofdzakelijk staatsobligaties op te kopen.TLTRO's werden voor het eerst gelanceerd in juni 2014. Het TLTRO-programma, dat intussen voor een derde keer wordt gelanceerd, moet liquiditeit doen vloeien naar de banksector nu de economische groei afkoelt en de inflatie zich nog niet in de buurt van het gewenste peil van net onder de 2 procent bevindt. De leningen moeten ervoor zorgen dat de kredietvoorwaarden gunstig blijven. In een toelichting bij het monetaire beleid sprak ECB-voorzitter zich dinsdagnamiddag ook uit over de groei- en inflatieprognoses voor de eurozone. Voor 2020 mikt de ECB nu op een economische groei van 1,6 procent (tegenover 1,7 procent bij de vorige prognose). Voor 2021 blijven de vooruitzichten onveranderd op 1,5 procent. Dat de groeiprognose naar beneden zou worden bijgesteld, komt niet als een verrassing. Eerder deze week toonde ook de OESO zich al veel pessimistischer over de conjunctuur, overal in de wereld maar in het bijzonder in Europa. De ECB verlaagde donderdag ook de inflatievooruitzichten tot 1,2 procent dit jaar (in plaats van de verwachte 1,6 procent), 1,5 procent volgend jaar en 1,6 procent in 2021. Hiermee laat de doelstelling van een inflatie van net onder de 2 procent weer langer op zich wachten. Draghi waarschuwde donderdag op de persconferentie in Frankfurt voor de vele 'risico's' die wegen op de conjunctuur, zoals de handelsoorlogen, geopolitieke onzekerheden en de kwetsbaarheid van de opkomende economieën. Behalve de algemeen zwakke vraag hebben bepaalde sectoren, zoals de Duitse autosector, af te rekenen met specifieke moeilijkheden, klonk het. Maar de ECB-voorzitter haalde ook positieve elementen aan, zoals de daling van de werkloosheid en stijging van de lonen. De kans op een recessie in de eurozone is 'gering', aldus Draghi. De euro kreeg wel klappen na de speech van Draghi. De Europese eenheidsmunt verloor tot een half procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar.