De herfinancieringsrente blijft als vanouds op 0 procent staan, waardoor banken gratis geld kunnen blijven lenen bij de ECB. Ook de depositorente op -0,5 procent blijft onveranderd. Op die manier moeten banken betalen voor het geld dat ze bij de ECB stallen. En tot slot houdt ook de beslissing om elke maand voor 20 miljard euro aan obligaties - de QE - te kopen, stand. Het komt niet als een verrassing dat er niet geraakt wordt aan de lopende stimuleringsmaatregelen van de centrale bank.

Donderdagnamiddag gaf Lagarde, die de fakkel overnam van Mario Draghi, tijdens een persconferentie meer toelichting bij het monetaire beleid van de centrale bank:

Er volgde donderdag ook een update van de groeiprognoses voor de eurozone. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt voor 2020 nu rekening met een groei van 1,1 procent, tegenover 1,2 procent bij een eerdere prognose. De handelsconflicten en zwakkere wereldeconomie liggen aan de basis van de lagere prognoses, luidt het.

Voor 2021 verwacht de ECB een economische groei van 1,4 procent. Dat is ook het geval voor 2022. Het is voor het eerst dat de ECB prognoses voor dat jaar vrijgeeft.

Verwacht wordt dat de inflatie de volgende jaren nog laag blijft: van 1,2 procent dit jaar tot 1,1 procent in 2020 en 1,4 procent in 2021. Dat percentage blijft ver verwijderd van de doelstelling van - net geen - 2 procent inflatie. Door stimuleringsmaatregelen probeert de ECB de groei, en dus ook de inflatie aan te wakkeren.

De herfinancieringsrente blijft als vanouds op 0 procent staan, waardoor banken gratis geld kunnen blijven lenen bij de ECB. Ook de depositorente op -0,5 procent blijft onveranderd. Op die manier moeten banken betalen voor het geld dat ze bij de ECB stallen. En tot slot houdt ook de beslissing om elke maand voor 20 miljard euro aan obligaties - de QE - te kopen, stand. Het komt niet als een verrassing dat er niet geraakt wordt aan de lopende stimuleringsmaatregelen van de centrale bank. Donderdagnamiddag gaf Lagarde, die de fakkel overnam van Mario Draghi, tijdens een persconferentie meer toelichting bij het monetaire beleid van de centrale bank:Er volgde donderdag ook een update van de groeiprognoses voor de eurozone. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt voor 2020 nu rekening met een groei van 1,1 procent, tegenover 1,2 procent bij een eerdere prognose. De handelsconflicten en zwakkere wereldeconomie liggen aan de basis van de lagere prognoses, luidt het.Voor 2021 verwacht de ECB een economische groei van 1,4 procent. Dat is ook het geval voor 2022. Het is voor het eerst dat de ECB prognoses voor dat jaar vrijgeeft. Verwacht wordt dat de inflatie de volgende jaren nog laag blijft: van 1,2 procent dit jaar tot 1,1 procent in 2020 en 1,4 procent in 2021. Dat percentage blijft ver verwijderd van de doelstelling van - net geen - 2 procent inflatie. Door stimuleringsmaatregelen probeert de ECB de groei, en dus ook de inflatie aan te wakkeren.