Het programma stelt Griekenland 86 miljard euro aan nieuwe leningen in het vooruitzicht over een periode van drie jaar. In de Bundestag werd het programma woensdagmiddag door een grote meerderheid goedgekeurd: 454 stemmen voor, 113 tegen en 18 onthoudingen.

Rebellie

Omdat nieuwe financiële hulp voor Griekenland in Duitsland bijzonder omstreden is, stelden heel wat leden van de christendemocratische CDU van Angela Merkel en haar Beierse zusterpartij CSU zich kritisch op.

Vorige maand, toen het parlement moest stemmen over het opstarten van de onderhandelingen met Griekenland, stemden al 60 leden van de CDU/CSU tegen, vijf anderen onthielden zich. Merkel en Schäuble stelden de voorbije week alles in het werk om bij de nieuwe stemming het aantal 'neen'-stemmen zo laag mogelijk te houden. Van de 311 parlementsleden van CDU/CSU stemden er woensdag 228 voor het programma. 63 anderen stemden tegen, 3 leden onthielden zich. De anderen stemden niet mee.

Het aantal 'rebellen' ligt daarmee iets hoger dan een maand geleden, maar een flink pak lager dan wat sommige media de voorbije dagen voorspelden. Er was sprake van dat tot honderd partijleden van Merkel de bondskanselier in de wind zouden zetten. Zo'n vaart heeft het dus niet gelopen. Het ziet er niet naar uit dat de macht van Merkel ernstig aangetast is.

Groen licht

Het groen licht van de Bundestag betekent dat de eerste schijf noodhulp van 26 miljard euro nu kan worden overgemaakt aan de Grieken. Daarvan is 10 miljard bestemd voor de banksector. 13 miljard wordt uitgetrokken voor het terugbetalen van de brugfinanciering die Griekenland vorige maand kreeg, voor het aflossen van Griekse schulden bij de ECB en het IMF en voor het wegwerken van achterstallige facturen in eigen land. De resterende 3 miljard wordt in de loop van de herfst uitgekeerd.

Morgen/donderdag al moet Griekenland meer dan 3 miljard euro terugbetalen aan het ECB.

Merkels coalitiepartner SPD keurde het programma mee goed: 173 van de 193 leden stemden voor. Ook de groenen stemden overwegend voor, Die Linke stemde tegen.

(Belga/BO)

Het programma stelt Griekenland 86 miljard euro aan nieuwe leningen in het vooruitzicht over een periode van drie jaar. In de Bundestag werd het programma woensdagmiddag door een grote meerderheid goedgekeurd: 454 stemmen voor, 113 tegen en 18 onthoudingen. Omdat nieuwe financiële hulp voor Griekenland in Duitsland bijzonder omstreden is, stelden heel wat leden van de christendemocratische CDU van Angela Merkel en haar Beierse zusterpartij CSU zich kritisch op.Vorige maand, toen het parlement moest stemmen over het opstarten van de onderhandelingen met Griekenland, stemden al 60 leden van de CDU/CSU tegen, vijf anderen onthielden zich. Merkel en Schäuble stelden de voorbije week alles in het werk om bij de nieuwe stemming het aantal 'neen'-stemmen zo laag mogelijk te houden. Van de 311 parlementsleden van CDU/CSU stemden er woensdag 228 voor het programma. 63 anderen stemden tegen, 3 leden onthielden zich. De anderen stemden niet mee. Het aantal 'rebellen' ligt daarmee iets hoger dan een maand geleden, maar een flink pak lager dan wat sommige media de voorbije dagen voorspelden. Er was sprake van dat tot honderd partijleden van Merkel de bondskanselier in de wind zouden zetten. Zo'n vaart heeft het dus niet gelopen. Het ziet er niet naar uit dat de macht van Merkel ernstig aangetast is. Het groen licht van de Bundestag betekent dat de eerste schijf noodhulp van 26 miljard euro nu kan worden overgemaakt aan de Grieken. Daarvan is 10 miljard bestemd voor de banksector. 13 miljard wordt uitgetrokken voor het terugbetalen van de brugfinanciering die Griekenland vorige maand kreeg, voor het aflossen van Griekse schulden bij de ECB en het IMF en voor het wegwerken van achterstallige facturen in eigen land. De resterende 3 miljard wordt in de loop van de herfst uitgekeerd.Morgen/donderdag al moet Griekenland meer dan 3 miljard euro terugbetalen aan het ECB.Merkels coalitiepartner SPD keurde het programma mee goed: 173 van de 193 leden stemden voor. Ook de groenen stemden overwegend voor, Die Linke stemde tegen. (Belga/BO)