Een man die in Frankrijk geen blad voor de mond neemt, is Pierre-Emmanuel Taittinger, de voorzitter van het gelijknamige Franse champagnehuis, dat 80 procent van de productie exporteert. Tijdens het slotdebat van de tweede editie van de Trends Summer University van afgelopen weekend ventileerde de Fransman de sluimerende revolte tegen het Franse economische beleid. De aanwezigen trakteerden Jean-Pierre Taittinger op een spontaan applaus na zijn tirade.

"De Franse politieke elite spelt graag anderen de les, maar kent niets van economie en het bedrijfsleven", stelde Taittinger. "De politici worden gevormd in de Ecole nationale d'administration (ENA), en nauwelijks enkele maanden later nemen ze zonder kennis van zaken belangrijke economische beslissingen. Deze zogenoemde énarques zijn heel intelligent, maar ook bijzonder zelfingenomen. Ze weten niet wat een bedrijf is, ze weten niet hoe een vrije markt werkt en ze weten niet hoe een economie draait. Ze weten niet eens wat een factuur is."

"Weet u waar de beleidsmakers de economie nog begrijpen? In China. De Chinese communisten hebben van China het paradijs van het kapitalisme gemaakt. Europa wordt platgewalst. We hebben de euro ingevoerd zonder de economische gevolgen te beseffen."

"Frankrijk heeft geen goed economisch beleid meer gevoerd sinds Georges Pompidou (Franse president in de periode 1969-1974, nvdr). Ook president Nicolas Sarkozy voerde een slecht economisch beleid. Er bestaat in de politiek geen onderscheid meer tussen links en rechts. Er is enkel nog een partij die aan de macht is, en een andere partij die aan de macht wil komen."

"80 procent van de Franse gezinnen betaalt geen belastingen, maar de regering vraagt nu een nog hogere bijdrage van de 20 procent die wel belastingen betaalt. Deze mensen verlaten het land natuurlijk. Ze stemmen met hun voeten."

"Frankrijk is daarom doodziek, veel zieker dan België. Jullie beschikken tenminste nog over een beetje gezond verstand en pragmatisme. Dat is in Frankrijk helemaal verdwenen."

Een man die in Frankrijk geen blad voor de mond neemt, is Pierre-Emmanuel Taittinger, de voorzitter van het gelijknamige Franse champagnehuis, dat 80 procent van de productie exporteert. Tijdens het slotdebat van de tweede editie van de Trends Summer University van afgelopen weekend ventileerde de Fransman de sluimerende revolte tegen het Franse economische beleid. De aanwezigen trakteerden Jean-Pierre Taittinger op een spontaan applaus na zijn tirade. "De Franse politieke elite spelt graag anderen de les, maar kent niets van economie en het bedrijfsleven", stelde Taittinger. "De politici worden gevormd in de Ecole nationale d'administration (ENA), en nauwelijks enkele maanden later nemen ze zonder kennis van zaken belangrijke economische beslissingen. Deze zogenoemde énarques zijn heel intelligent, maar ook bijzonder zelfingenomen. Ze weten niet wat een bedrijf is, ze weten niet hoe een vrije markt werkt en ze weten niet hoe een economie draait. Ze weten niet eens wat een factuur is." "Weet u waar de beleidsmakers de economie nog begrijpen? In China. De Chinese communisten hebben van China het paradijs van het kapitalisme gemaakt. Europa wordt platgewalst. We hebben de euro ingevoerd zonder de economische gevolgen te beseffen." "Frankrijk heeft geen goed economisch beleid meer gevoerd sinds Georges Pompidou (Franse president in de periode 1969-1974, nvdr). Ook president Nicolas Sarkozy voerde een slecht economisch beleid. Er bestaat in de politiek geen onderscheid meer tussen links en rechts. Er is enkel nog een partij die aan de macht is, en een andere partij die aan de macht wil komen." "80 procent van de Franse gezinnen betaalt geen belastingen, maar de regering vraagt nu een nog hogere bijdrage van de 20 procent die wel belastingen betaalt. Deze mensen verlaten het land natuurlijk. Ze stemmen met hun voeten." "Frankrijk is daarom doodziek, veel zieker dan België. Jullie beschikken tenminste nog over een beetje gezond verstand en pragmatisme. Dat is in Frankrijk helemaal verdwenen."