‘De Conservatieven zijn nog altijd de grootste partij’

May's big gamble © belga
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

De Britse kiezer heeft de Conservatieve Partij een ontgoocheling bezorgd, maar hij blijft achter de brexit staan, stelt de Belg Jean-Paul Floru vast. Hij is conservatieve viceschepen van Financiën in de City of Westminster, hartje Londen. Jozef Vangelder

Minder in plaats van meer zetels voor de Britse conservatieven. Had u het zien aankomen?

Floru: “Absoluut niet. Het was een schok voor de partij. Maar we zijn nog altijd de grootste partij en vormen de regering, samen met de Noord-Ierse Democratische Unionisten. Maar onze meerderheid is zeer klein.”

Kan Theresa May aanblijven als premier en partijvoorzitter?

Floru: “De onderhandelingen over de brexit beginnen over enkele dagen. Nieuwe voorzittersverkiezingen zouden twee tot drie maanden in beslag nemen. Die tijd hebben we niet. Ik vermoed dat zwaargewichten in de partij May bevolen hebben aan te blijven. Voor hoelang weet ik niet. Ze zal in elk geval de brexit op poten moeten zetten.”

Staat ze daarvoor nog sterk genoeg?

Floru: “Ze is uiteraard verzwakt. Maar ze heeft geen andere keuze dan de brexit door het parlement te loodsen. In de media gaat echter het interessante verkiezingsresultaat van de Liberaal-Democraten wat verloren. De enige partij die voluit gaat voor het behoud van het Britse EU-lidmaatschap, haalt amper 1,8 procent van de zetels. De Britse kiezer blijft dus achter de brexit staan. De redenering is: “De brexit komt er, we moeten er nu het beste van maken.” Zelfs Labour wil een brexit, althans de zachte variant, waarbij het Verenigd Koninkrijk een onderdeel blijft van de eengemaakte markt en de douane-unie, en het vrije verkeer van personen aanvaardt, zoals Noorwegen.”

Waar bent u voorstander van, een zachte of harde brexit?

Floru:“Ik ben voorstander van een zo goed mogelijk deal, net als mijn partij. Een slecht akkoord zou zowel de Britse als de Europese economie schade toebrengen. Als het een harde brexit wordt, dan moet dat maar. Want douane-unies zijn een groot probleem. Ik heb daar een boek over geschreven.”

Hoezo, douane-unies zijn een groot probleem?

Floru:“In de EU is er vrijhandel, maar tegenover derde landen stelt de Europese douane-unie zich op als een protectionistisch blok. Het is economisch nadelig je markten af te sluiten. Vrijhandel brengt welvaart. Het is de enige manier om van de brexit een succes te maken. Een land moet in volle vrijheid handelsverdragen kunnen afsluiten, in de hele wereld. De brexit zal ons die vrijheid teruggeven. Kijk naar Singapore en Hongkong. Zij stellen het zeer goed omdat ze eenzijdig hun markt opengesteld hebben. Voor binnenkomende goederen geldt daar een nultarief.”

Zou u, met alle ophef vandaag, nog altijd voor de brexit stemmen?

Floru:“Zeker. Ik geloof in de vrijemarkteconomie, en de EU is daar niet de geschikte omgeving voor. Ik zeg niet dat ik een blinde fan van de brexit ben. Ik heb gewoon de voor- en de nadelen afgewogen en ben tot de vaststelling gekomen dat de brexit per saldo de beste oplossing is voor de Britse economie. Ik hoop op redelijke onderhandelingen, in een serene sfeer. Emotionele of vijandelijke uitlatingen van politici aan beide zijden kunnen we missen als kiespijn. Een goed akkoord is in het belang van de Britse én de Europese burgers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content