Cleary Gottlieb was in 1960 het eerste Amerikaanse advocatenkantoor dat zijn tenten opsloeg in Europa, en wel in Brussel. Twee derde van de 75 advocaten in het Brusselse kantoor is gespecialiseerd in Europees recht. Het overige derde houdt zich bezig met vennootschapsrecht in ruime zin.

Het kantoor heeft weinig last van de crisis. "De economische omstandigheden zijn misschien minder gunstig, maar het ontbreekt zeker niet aan grote dossiers", zegt Laurent Legein, partner bij Cleary Gottlieb. "In fusies en overnames is het de jongste tijd kalmer, maar andere zaken, zoals geschillen en bank- en financiële kwesties, hebben dan weer de kop opgestoken. Wereldwijd groeit het aantal advocaten van Cleary Gottlieb met ongeveer 6 procent. De crisis heeft daar niets aan veranderd."

Cleary Gottlieb was in 2013 bijzonder actief. Zo was het als adviseur van de Belgische overheid betrokken bij de grootste beursgang van het jaar, die van bpost. Het kantoor adviseerde ook de initiatiefnemers van de belangrijkste twee biedingen dat jaar, het bod van Ackermans & van Haaren op CFE en dat van de Union Financière Boël op Henex. Ook bij de grootste private-equityoperatie, de overname van Campbell Europe (Royco, Devos Lemmens) door CVC Capital Partners, trad het kantoor op, dit keer als adviseur van de koper. De bankrechtspecialisten werkten bovendien als expert mee aan de opstelling van de bankenwet en de invoering van het Europees Stabiliteitsmechanisme.

Cleary Gottlieb houdt vast aan zijn imago van 'exclusief' kantoor, dat enkel topmedewerkers aanvaardt. Dat leidt wel tot een hoger kostenniveau, maar "met een compacter team hoeven we de klanten minder uren aan te rekenen", oordeelt Legein.

Zijn collega Jan Meyers, zowat de advocaat van de Belgische overheid, waagt zich aan een vergelijking: "Als in de film Apollo 13 de astronauten vernemen dat NASA een beroep doet op adviseurs die enkel op basis van hun tarief uitgekozen worden, is het al te laat: de raket is klaar om de lucht in te gaan." (G.G./H.B.)

Cleary Gottlieb was in 1960 het eerste Amerikaanse advocatenkantoor dat zijn tenten opsloeg in Europa, en wel in Brussel. Twee derde van de 75 advocaten in het Brusselse kantoor is gespecialiseerd in Europees recht. Het overige derde houdt zich bezig met vennootschapsrecht in ruime zin. Het kantoor heeft weinig last van de crisis. "De economische omstandigheden zijn misschien minder gunstig, maar het ontbreekt zeker niet aan grote dossiers", zegt Laurent Legein, partner bij Cleary Gottlieb. "In fusies en overnames is het de jongste tijd kalmer, maar andere zaken, zoals geschillen en bank- en financiële kwesties, hebben dan weer de kop opgestoken. Wereldwijd groeit het aantal advocaten van Cleary Gottlieb met ongeveer 6 procent. De crisis heeft daar niets aan veranderd." Cleary Gottlieb was in 2013 bijzonder actief. Zo was het als adviseur van de Belgische overheid betrokken bij de grootste beursgang van het jaar, die van bpost. Het kantoor adviseerde ook de initiatiefnemers van de belangrijkste twee biedingen dat jaar, het bod van Ackermans & van Haaren op CFE en dat van de Union Financière Boël op Henex. Ook bij de grootste private-equityoperatie, de overname van Campbell Europe (Royco, Devos Lemmens) door CVC Capital Partners, trad het kantoor op, dit keer als adviseur van de koper. De bankrechtspecialisten werkten bovendien als expert mee aan de opstelling van de bankenwet en de invoering van het Europees Stabiliteitsmechanisme. Cleary Gottlieb houdt vast aan zijn imago van 'exclusief' kantoor, dat enkel topmedewerkers aanvaardt. Dat leidt wel tot een hoger kostenniveau, maar "met een compacter team hoeven we de klanten minder uren aan te rekenen", oordeelt Legein. Zijn collega Jan Meyers, zowat de advocaat van de Belgische overheid, waagt zich aan een vergelijking: "Als in de film Apollo 13 de astronauten vernemen dat NASA een beroep doet op adviseurs die enkel op basis van hun tarief uitgekozen worden, is het al te laat: de raket is klaar om de lucht in te gaan." (G.G./H.B.)