Bruno Tobback: ‘België is een fijn land voor wie rijk is’

© belga
Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

“De werknemers én de ondernemers betalen veel. Zij die binnen zijn weinig. Ik wil dat omkeren via een fiscale hervorming.” Dat is het doel van sp.a-voorzitter Bruno Tobback.

De sp.a werpt zich net als in de campagne van 1995 op als de partij die garandeert dat de pensioenen en uitkeringen betaald kunnen worden.

Partijvoorzitter Bruno Tobback hamert erop dat een stijging van de sociale uitgaven de komende jaren onvermijdelijk is. “Er komen tegen 2019 ongeveer 170.000 65-plussers bij. Die mensen krijgen straks een pensioen. Dat zijn gewoon de feiten. Daar valt dus niet op te besparen. Tenzij je openlijk zegt dat iedereen 45 jaar moet werken en dat sommigen dus zeker tot hun 67ste aan de slag moeten blijven. Wel, dan moeten de partijen die er voorstander van zijn die boodschap voor de verkiezingen meegeven en niet erna. Op basis van de pensioenrechten die vele Belgen hebben opgebouwd stijgen de pensioenuitgaven de komende jaren met 9,6 miljard euro. Punt.”

Ook de N-VA wil de pensioenuitgaven doen stijgen.

Tobback: “Die partij voorziet maar in 7 miljard euro extra voor de pensioenen. Open Vld en CD&V in 5,5 miljard euro. Maar er is bijna 10 miljard nodig. De sp.a haalt daar 400 miljoen euro vanaf door in loopbanen van 42 jaar te voorzien. Dat is een besparing omdat de gemiddelde loopbaan nu veertig jaar bedraagt. Ook wij vermijden uitgaven. De sp.a bespaart trouwens ook nog eens 2,8 miljard euro in de gezondheidszorg, dankzij efficiëntiewinsten. Maar de uitgaven voor de gezondheidszorg stijgen wel nog altijd met 1,8 procent boven inflatie.”

Wanneer moet volgens u een begrotingsevenwicht worden bereikt? In 2016 zoals CD&V wil, of pas in 2018 zoals de N-VA voorstelt?

Tobback: “Dat is een van de weinige punten waarover ik het eens ben met de N-VA. België is een van de zeldzame landen die het Europese begrotingstraject volgen. En we hebben dat gedaan zonder gekkigheden zoals de afschaffing van de index. Ik denk dat de Europese Commissie dringend moet afstappen van die stringente doelstellingen die de groei fnuiken. De Belgische regering heeft gedaan wat ze kon.”

Uw partij pleit voor meer belastingen op kapitaal, maar zijn die niet al hoog in ons land? Als we de impliciete belasting op kapitaal bekijken, dan staat België met 30 procent Europees op de zevende plaats.

Tobback:. “Dat is 5 procent lager dan in Groot-Brittannië. Als België voor de belasting op intresten op de 20ste en voor dividenden op de 29ste plaats komt van 34 OESO-landen, dan heeft dat te maken met een zeer lage aanslagvoet.”

Is de ranking dan irrelevant?

Tobback: “De plaats erin wel. Ieder systeem heeft zijn eigen interne logica. Die in België is dat we al decennialang de werkende bevolking zwaar belasten. Zowel op de creatie van de arbeid als op het inkomen uit arbeid. Maar inkomsten uit vermogen belasten we weinig. België is een fijn land voor wie rijk is en niet zo fijn voor wie rijk aan het worden is. De werknemers én de ondernemers betalen veel. Zij die binnen zijn weinig. Ik wil dat omkeren via een fiscale hervorming.”

Hoeveel moeten die vermogenstaksen opbrengen?

Tobback: “Een miljard euro via de transactietaks, een miljard op de herziening van het definitief belastbaar inkomen en 3 miljard dankzij fraudebestrijding. Al bij al bescheiden bedragen.”

Is 3 miljard via fraudebestrijding niet enorm veel?

Tobback: “Over vijf jaar is dat een bescheiden doelstelling als je weet dat John Crombez in twee jaar 2 miljard euro gerealiseerd heeft dankzij fraudebestrijding. Vergeet niet dat onderzoeken wijzen op 30 miljard euro fraude en belastingontwijking in dit land.”

Het volledige interview leest u in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content