In het rapport, dat het begrotingstraject uitstippelt, staat dat België een structureel begrotingsevenwicht moet bereiken in 2018. Dat staat los van de conjunctuurschommelingen en eenmalige maatregelen. Dat schrijft De Tijd

Het begrotingsrapport is goed nieuws voor Vlaanderen. Volgens de Raad mogen de deelstaten de komende jaren in het rood gaan, zolang ze een evenwicht bereiken in 2018. Al blijft het de vraag of Geert Bourgeois die weg wil inslaan. In het Vlaamse regeerakkoord staat duidelijk geschreven dat de Vlaamse regering een jaarlijks begrotingsevenwicht nastreeft.

Al zal dat de komende jaren behoorlijk moeilijk zijn. Gisteren kwam aan het licht dat de PPS-constructies (publiek-private samenwerking) Vlaanderen 5,4 miljard euro kosten.

Vlaamse 'begrotingsevenwichtfetisj'

Zowel CD&V als Open Vld hopen dat de minister-president het advies van het begrotingsorgaan ter harte zal nemen. "Een jaarlijkse begroting in evenwicht is geen fetisj", zei Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten eerder deze week.

Het rapport zal de begrotingsonderhandelingen van de federale regering inluiden. Die moet op zoek naar 1,2 miljard euro. Extra besparingen zijn daarbij niet uitgesloten, maar de regering-Michel wil ook werk maken van een zoektocht naar extra inkomsten.

N-VA heeft al laten weten dat ze een koele minnaar is van nieuwe belastingen. De partij wil geplande belastingen versneld doorvoeren. Daarbij kijkt ze onder meer in de richting van accijnsverhogingen op diesel en tabak. (NS)

In het rapport, dat het begrotingstraject uitstippelt, staat dat België een structureel begrotingsevenwicht moet bereiken in 2018. Dat staat los van de conjunctuurschommelingen en eenmalige maatregelen. Dat schrijft De Tijd Het begrotingsrapport is goed nieuws voor Vlaanderen. Volgens de Raad mogen de deelstaten de komende jaren in het rood gaan, zolang ze een evenwicht bereiken in 2018. Al blijft het de vraag of Geert Bourgeois die weg wil inslaan. In het Vlaamse regeerakkoord staat duidelijk geschreven dat de Vlaamse regering een jaarlijks begrotingsevenwicht nastreeft. Al zal dat de komende jaren behoorlijk moeilijk zijn. Gisteren kwam aan het licht dat de PPS-constructies (publiek-private samenwerking) Vlaanderen 5,4 miljard euro kosten.Zowel CD&V als Open Vld hopen dat de minister-president het advies van het begrotingsorgaan ter harte zal nemen. "Een jaarlijkse begroting in evenwicht is geen fetisj", zei Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten eerder deze week. Het rapport zal de begrotingsonderhandelingen van de federale regering inluiden. Die moet op zoek naar 1,2 miljard euro. Extra besparingen zijn daarbij niet uitgesloten, maar de regering-Michel wil ook werk maken van een zoektocht naar extra inkomsten. N-VA heeft al laten weten dat ze een koele minnaar is van nieuwe belastingen. De partij wil geplande belastingen versneld doorvoeren. Daarbij kijkt ze onder meer in de richting van accijnsverhogingen op diesel en tabak. (NS)