PPS-constructies kosten Vlaanderen 5,4 miljard euro

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) © Belga
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De PPS-constructies hangen als een donkere wolk boven de Vlaamse regering, nadat Europa die had afgekeurd. De regering-Bourgeois krijgt de rekening gepresenteerd.

De PPS-constructies slaan dit jaar een gat van 500 miljoen euro in de Vlaamse begroting. Dat schrijft De Morgen. De Vlaamse regeringen gebruikten die partnerschappen met privéondernemingen om de kosten van grote infrastructuurprojecten, zoals Scholen van Morgen en het Oosterweelproject, uit de balansen te weren. Zo bleef de Vlaamse begroting in evenwicht. De Europese Unie ziet dat met lede ogen aan. Volgens de EU nam Vlaanderen te veel risico’s van de privépartners op zich. Daarom moet ze die miljardeninvesteringen inschrijven in de begroting.

PPS-constructies kosten Vlaanderen 5,4 miljard euro

5,4 miljard euro

De Morgen kon documenten van het Rekenhof inkijken. Daaruit blijkt dat er 5,4 miljard euro afkomt op de Vlaamse begroting in de periode 2015-2020. De regering-Bourgeois moet op zoek gaan naar nieuwe inkomsten om het gat in de begroting te dichten.

Oppositiepartij Groen vreest dat de burger zal moeten opdraaien voor de kosten. “De Vlaamse regering mag de PPS-molensteen niet op de schouders van de Vlamingen leggen”, zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska. Hij wilt dat de regering afstapt van haar obsessie met een jaarlijks begrotingsevenwicht. “Ze moet het roer omgooien en een zachter begrotingspad bewandelen met meer zuurstof voor kmo’s en de Vlamingen.”

15 procent duurder

Björn Rzoska (Groen)
Björn Rzoska (Groen)

De PPS-constructies hadden volgens de fractieleider nooit het levenslicht mogen zien. Volgens berekeningen van het Rekenhof vielen ze tot 15 procent duurder uit voor de belastingbetaler dan een klassieke financiering. Rzoska wijst met een beschuldigende vinger naar het “roekeloze beleid” van de regeringen Peeters-I en Peeters-II.

Vrijdag komt de Hoge Raad voor Financiën samen. Bourgeois zal dan zijn rapport over alternatieve financieringen aan het Vlaams Parlement voorleggen. Dat is een jaarlijks rapport over PPS-projecten, dat normaal tegen januari komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content