Zes jaar nadat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) een gelijkaardig programma opstartte, begint de ECB met het inkopen van 60 miljard euro per maand.

Draghi verklaarde donderdag in Cyprus dat het programma in werking blijft tot de inflatie 'duurzaam' in de juiste richting evolueert. Op dit moment kampt de eurozone met een negatieve inflatie van -0,3 procent.

De ECB mikt als vanouds op een inflatie van net geen 2 procent. Dit jaar blijft de inflatie volgens de centrale bank nog vlak, maar in 2016 zou ze stijgen naar 1,5 procent en in 2017 naar 1,8 procent.

Wat mogen we nu eigenlijk verwachten van die zogenaamde 'bazooka' van de ECB? Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk, verduidelijkt een en ander in 'Mario Draghi (ECB) brengt bazooka in stelling: wat mogen we verwachten?'

Positivisme ook wat de groeiprognoses voor de eurozone betreft, wat te maken heeft met de lage olieprijzen. Voor dit jaar mikt de ECB op een toename van het bbp met 1,5 procent. In 2016 mogen we rekenen op 1,9 procent groei, en in 2017 op 2,1 procent.

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van vermogensbeheerder Petercam, deelt het enthousiasme van Draghi niet. Van Craeynest wijst er de ECB-voorzitter via Twitter op dat het bbp van de eurozone 17 procent onder het pre-crisisniveau ligt, en diezelfde eurozone bovendien 4,7 miljoen minder jobs telt dan in de periode voor de crisis.

Euro valt

Als gevolg van de aankondiging van de ECB is de euro onder de grens van 1,10 dollar gedoken. Het is de eerste keer in elf en een half jaar dat de Europese eenheidsmunt onder die grens duikt. Rond 18 uur bereikte de euro een koers van 1,0988 dollar, het laagste niveau sinds begin september 2003 en de eerste keer sinds die datum dat de euro onder de 1,10 dollar dook. Begin deze week was een euro nog 1,12 dollar waard.

(Belga/BO)

Zes jaar nadat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) een gelijkaardig programma opstartte, begint de ECB met het inkopen van 60 miljard euro per maand. Draghi verklaarde donderdag in Cyprus dat het programma in werking blijft tot de inflatie 'duurzaam' in de juiste richting evolueert. Op dit moment kampt de eurozone met een negatieve inflatie van -0,3 procent.De ECB mikt als vanouds op een inflatie van net geen 2 procent. Dit jaar blijft de inflatie volgens de centrale bank nog vlak, maar in 2016 zou ze stijgen naar 1,5 procent en in 2017 naar 1,8 procent.Positivisme ook wat de groeiprognoses voor de eurozone betreft, wat te maken heeft met de lage olieprijzen. Voor dit jaar mikt de ECB op een toename van het bbp met 1,5 procent. In 2016 mogen we rekenen op 1,9 procent groei, en in 2017 op 2,1 procent. Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van vermogensbeheerder Petercam, deelt het enthousiasme van Draghi niet. Van Craeynest wijst er de ECB-voorzitter via Twitter op dat het bbp van de eurozone 17 procent onder het pre-crisisniveau ligt, en diezelfde eurozone bovendien 4,7 miljoen minder jobs telt dan in de periode voor de crisis.(Belga/BO)