"Het kan interessant zijn uurwerken te kopen die totaal uit de mode zijn. Stalen chronografen van Omega, Heuer, Breitling of Universal Genève uit de jaren zeventig zijn te koop voor 1500 euro. Wellicht worden ze later verzamelobjecten. De beste investering zijn vintage versies van modellen die nog altijd of opnieuw worden geproduceerd, zoals een Jaeger-LeCoultre Polaris. Een Tag Heuer Monaco vond je vroeger voor 1500 euro, maar sinds de nieuwe editie op de markt is, kosten oude exemplaren al gauw 4000 euro.

"Algemeen geldt: hoe ingewikkelder de mechaniek van een horloge is en hoe minder dat model op veilingen komt, hoe meer ze waard is. Onder 10.000 euro zou ik een Omega Speedmaster uit de jaren zeventig of een vintage Rolex Mariner, GMT of Explorer 1 kopen.

In de categorie tot 50.000 euro raad ik een Patek Philippe Reference 3940 of 5051 aan, of een vintage Cartier Tank uit de jaren dertig. Boven 100.000 euro zijn de klassieke Patek Philippe-modellen een must: de 2499 of 3450 zijn echte collector's items."

"Nieuwe uurwerken zijn zelden een interessante investering. Op korte termijn brengen ze meestal niet veel op. Vrouwenhorloges doen het niet goed, omdat de kopers vooral mannen zijn. Zelfs naar vrouwenmodellen van Hamilton met goud en diamanten is er geen vraag. Op veilingen brengen ze niets op of ze halen zelfs de catalogus niet. Als je zulke exemplaren hebt, kun je ze het beste bijhouden. Later lukt het misschien wel."

"Een Rolex Explorer II Steve McQueen 1655 krijg je altijd verkocht. En als je van een uurwerk de originele doos en de bijbehorende papieren, kasticketjes en certificaten hebt, gaat de prijs nog meer omhoog. Ook een horloge dat een beroemd persoon heeft gedragen, is steevast meer waard. In 2009 veilden we de persoonlijke spullen van Mahatma Ghandi, waaronder zijn uurwerk. Normaal is zo'n model 500 euro waard, nu bracht het pakket 1,8 miljoen dollar op.

"Voor een Rolex Daytona Paul Newman krijg je tot 60.000 euro. In de jaren tachtig wilde niemand dat model. Toen was dat uurwerk zelfs goedkoper dan een Rolex Submariner, die nu 3000 euro waard is."

Door Thijs Demeuleester

"Het kan interessant zijn uurwerken te kopen die totaal uit de mode zijn. Stalen chronografen van Omega, Heuer, Breitling of Universal Genève uit de jaren zeventig zijn te koop voor 1500 euro. Wellicht worden ze later verzamelobjecten. De beste investering zijn vintage versies van modellen die nog altijd of opnieuw worden geproduceerd, zoals een Jaeger-LeCoultre Polaris. Een Tag Heuer Monaco vond je vroeger voor 1500 euro, maar sinds de nieuwe editie op de markt is, kosten oude exemplaren al gauw 4000 euro. "Algemeen geldt: hoe ingewikkelder de mechaniek van een horloge is en hoe minder dat model op veilingen komt, hoe meer ze waard is. Onder 10.000 euro zou ik een Omega Speedmaster uit de jaren zeventig of een vintage Rolex Mariner, GMT of Explorer 1 kopen. In de categorie tot 50.000 euro raad ik een Patek Philippe Reference 3940 of 5051 aan, of een vintage Cartier Tank uit de jaren dertig. Boven 100.000 euro zijn de klassieke Patek Philippe-modellen een must: de 2499 of 3450 zijn echte collector's items." "Nieuwe uurwerken zijn zelden een interessante investering. Op korte termijn brengen ze meestal niet veel op. Vrouwenhorloges doen het niet goed, omdat de kopers vooral mannen zijn. Zelfs naar vrouwenmodellen van Hamilton met goud en diamanten is er geen vraag. Op veilingen brengen ze niets op of ze halen zelfs de catalogus niet. Als je zulke exemplaren hebt, kun je ze het beste bijhouden. Later lukt het misschien wel." "Een Rolex Explorer II Steve McQueen 1655 krijg je altijd verkocht. En als je van een uurwerk de originele doos en de bijbehorende papieren, kasticketjes en certificaten hebt, gaat de prijs nog meer omhoog. Ook een horloge dat een beroemd persoon heeft gedragen, is steevast meer waard. In 2009 veilden we de persoonlijke spullen van Mahatma Ghandi, waaronder zijn uurwerk. Normaal is zo'n model 500 euro waard, nu bracht het pakket 1,8 miljoen dollar op. "Voor een Rolex Daytona Paul Newman krijg je tot 60.000 euro. In de jaren tachtig wilde niemand dat model. Toen was dat uurwerk zelfs goedkoper dan een Rolex Submariner, die nu 3000 euro waard is." Door Thijs Demeuleester