De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vreest dat 'een lange periode van onzekerheid aanbreekt' voor de Vlaamse bedrijven nu de meerderheid van de Britten heeft beslist uit de Europese Unie te stappen.Voka roept de regering op tot dringend overleg om alle opties te bekijken om de economische impact voor België te beperken.

Export

"Veel van onze bedrijven zijn afhankelijk van de export naar het Verenigd Koninkrijk. Met een brexit begeven we ons op onbekend terrein, het is dus nog maar de vraag hoe dit in de toekomst zal verlopen", reageert gedelegeerd bestuurder Hans Maertens vrijdag. Op langere termijn zal er wellicht een evenwicht gevonden worden, maar tot dan zal de onzekerheid economische gevolgen hebben. De brexit-werkgroep onder leiding van Paul Buysse die de federale regering instelde, moet nu de opties bekijken en de impact in kaart brengen, aldus Maertens. Europa moet zich na een zwarte dag voor het Europees project dan weer bezinnen over de toekomst.

"De Britten hebben vandaag gekozen met het hart, niet met het hoofd. Het Europees project heeft de voeling met de burgers verloren. Er ligt een verpletterende verantwoordelijkheid bij de Europese leiders om het tij dringend te keren." Niemand is gebaat bij een zwakker Europa, aldus Maertens.

Onzekerheid en bezinning

Ook volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is een tijd van onzekerheid en bezinning aangebroken.

De keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten, zal de handelsrelaties verzwakken, onzekerheid creëren en het gewicht van de Europese Unie op het internationale toneel doen afnemen. zo luidt de prognose van het VBO.

Volgens de werkgeversorganisatie is het belangrijk om op korte termijn twee zaken te realiseren: de organisatie van een ordentelijke scheiding, om de onzekerheid weg te werken, en een nieuwe en duurzame relatie met de Britten onderhandelen.

Maar het VBO vraagt zich ook af hoe het zover is kunnen komen. "Europa moet zich nu bezinnen over hoe we het Europese integratieproces kunnen voortzetten aan een tempo dat gesteund wordt door de bevolking en de ondernemingen", aldus gedelegeerd bestuurder Timmermans. De EU moet zich nu focussen op de kerntaken en de uitdagingen, bijvoorbeeld de concurrentiekracht, asielcrisis, energiekosten- en bevoorradingszekerheid en infrastructuur, stelt hij.

"Om steun te vinden bij de bevolking zal Europa beter moeten communiceren over zijn voordelen in het dagelijkse leven van de burgers", besluit Timmermans. (Belga/BO)

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vreest dat 'een lange periode van onzekerheid aanbreekt' voor de Vlaamse bedrijven nu de meerderheid van de Britten heeft beslist uit de Europese Unie te stappen.Voka roept de regering op tot dringend overleg om alle opties te bekijken om de economische impact voor België te beperken."Veel van onze bedrijven zijn afhankelijk van de export naar het Verenigd Koninkrijk. Met een brexit begeven we ons op onbekend terrein, het is dus nog maar de vraag hoe dit in de toekomst zal verlopen", reageert gedelegeerd bestuurder Hans Maertens vrijdag. Op langere termijn zal er wellicht een evenwicht gevonden worden, maar tot dan zal de onzekerheid economische gevolgen hebben. De brexit-werkgroep onder leiding van Paul Buysse die de federale regering instelde, moet nu de opties bekijken en de impact in kaart brengen, aldus Maertens. Europa moet zich na een zwarte dag voor het Europees project dan weer bezinnen over de toekomst. "De Britten hebben vandaag gekozen met het hart, niet met het hoofd. Het Europees project heeft de voeling met de burgers verloren. Er ligt een verpletterende verantwoordelijkheid bij de Europese leiders om het tij dringend te keren." Niemand is gebaat bij een zwakker Europa, aldus Maertens.Ook volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is een tijd van onzekerheid en bezinning aangebroken.De keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten, zal de handelsrelaties verzwakken, onzekerheid creëren en het gewicht van de Europese Unie op het internationale toneel doen afnemen. zo luidt de prognose van het VBO.Volgens de werkgeversorganisatie is het belangrijk om op korte termijn twee zaken te realiseren: de organisatie van een ordentelijke scheiding, om de onzekerheid weg te werken, en een nieuwe en duurzame relatie met de Britten onderhandelen. Maar het VBO vraagt zich ook af hoe het zover is kunnen komen. "Europa moet zich nu bezinnen over hoe we het Europese integratieproces kunnen voortzetten aan een tempo dat gesteund wordt door de bevolking en de ondernemingen", aldus gedelegeerd bestuurder Timmermans. De EU moet zich nu focussen op de kerntaken en de uitdagingen, bijvoorbeeld de concurrentiekracht, asielcrisis, energiekosten- en bevoorradingszekerheid en infrastructuur, stelt hij. "Om steun te vinden bij de bevolking zal Europa beter moeten communiceren over zijn voordelen in het dagelijkse leven van de burgers", besluit Timmermans. (Belga/BO)