Vlerick Business School zakt veertien plaatsen in de ranglijst van beste voltijdse MBA-opleidingen ter wereld. De zakenkrant Financial Times stelt die lijst elk jaar op. De Vlerick Business School belandt op plaats 84, komende van 70 vorig jaar. In 2011 was Vlerick nog nummer 55, zijn beste score sedert de start van rangschikking in 1999. Amerikaanse scholen bezetten de top drie. Harvard Business School staat op 1, gevolgd door Stanford Graduate School of Business en Wharton School of the University of Pennsylvania.

Vlerick is deels slachtoffer van de gebruikte criteria voor de ranglijst, zoals het aantal studenten die een job vindt binnen 3 maanden na afstuderen. "Het overgrote deel van onze voltijdse MBA-studenten komt uit andere continenten en zoekt niet om terug te keren," zegt Philippe Haspeslagh, decaan van Vlerick. "Ze willen een job in België of de buurlanden, maar worden extra getroffen door de crisis omdat ze geen Nederlands of Frans kennen."

Vlerick wil dat verhelpen door een uitbreiding van de lessen Nederlands en Frans. "We zullen anderzijds bij de rekrutering van studenten benadrukken dat een MBA-diploma ook grote waarde heeft in hun eigen land," aldus Haspeslagh.

Ook voor andere criteria, zoals hoogte van het salaris 3 jaar na afstuderen, zit Vlerick met een handicap. "Veel Amerikaanse scholen mikken op jonge rekruten zonder veel werkervaring," zegt Haspeslagh. "Zij maken een spectaculaire salarissprong bij hun eerste job als afgestudeerde MBA-er. Dat ligt anders voor Vlerick-studenten. Zij hebben doorgaans een vijftal jaar werkervaring als onze MBA-opleiding aanvatten. Bovendien beginnen almaar meer Vlerick-studenten een eigen zaak, of gaan ze werken voor een NGO. Dat weegt op het salaris."

De rangschikking houdt ook rekening met onderzoeksprestaties, zoals het aantal publicaties van wetenschappelijke artikels. "Vele businessscholen scoren daar goed omdat ze deel uitmaken van een universiteit, en de resultaten mogen meetellen van de economiefaculteit waartoe ze behoren" zegt Haspeslagh. "Wij kunnen dat niet."

Vlerick is de enige Belgische school in de top 100. De lijst houdt geen rekening met andere opleidingen aan een businessschool, zoals de executive MBA voor mensen met een job. "In de rangschikking gebaseerd op alle opleidingen zijn wij de nummer 14 van alle Europese businessscholen", aldus nog Haspeslagh.

Vlerick Business School zakt veertien plaatsen in de ranglijst van beste voltijdse MBA-opleidingen ter wereld. De zakenkrant Financial Times stelt die lijst elk jaar op. De Vlerick Business School belandt op plaats 84, komende van 70 vorig jaar. In 2011 was Vlerick nog nummer 55, zijn beste score sedert de start van rangschikking in 1999. Amerikaanse scholen bezetten de top drie. Harvard Business School staat op 1, gevolgd door Stanford Graduate School of Business en Wharton School of the University of Pennsylvania. Vlerick is deels slachtoffer van de gebruikte criteria voor de ranglijst, zoals het aantal studenten die een job vindt binnen 3 maanden na afstuderen. "Het overgrote deel van onze voltijdse MBA-studenten komt uit andere continenten en zoekt niet om terug te keren," zegt Philippe Haspeslagh, decaan van Vlerick. "Ze willen een job in België of de buurlanden, maar worden extra getroffen door de crisis omdat ze geen Nederlands of Frans kennen." Vlerick wil dat verhelpen door een uitbreiding van de lessen Nederlands en Frans. "We zullen anderzijds bij de rekrutering van studenten benadrukken dat een MBA-diploma ook grote waarde heeft in hun eigen land," aldus Haspeslagh. Ook voor andere criteria, zoals hoogte van het salaris 3 jaar na afstuderen, zit Vlerick met een handicap. "Veel Amerikaanse scholen mikken op jonge rekruten zonder veel werkervaring," zegt Haspeslagh. "Zij maken een spectaculaire salarissprong bij hun eerste job als afgestudeerde MBA-er. Dat ligt anders voor Vlerick-studenten. Zij hebben doorgaans een vijftal jaar werkervaring als onze MBA-opleiding aanvatten. Bovendien beginnen almaar meer Vlerick-studenten een eigen zaak, of gaan ze werken voor een NGO. Dat weegt op het salaris." De rangschikking houdt ook rekening met onderzoeksprestaties, zoals het aantal publicaties van wetenschappelijke artikels. "Vele businessscholen scoren daar goed omdat ze deel uitmaken van een universiteit, en de resultaten mogen meetellen van de economiefaculteit waartoe ze behoren" zegt Haspeslagh. "Wij kunnen dat niet." Vlerick is de enige Belgische school in de top 100. De lijst houdt geen rekening met andere opleidingen aan een businessschool, zoals de executive MBA voor mensen met een job. "In de rangschikking gebaseerd op alle opleidingen zijn wij de nummer 14 van alle Europese businessscholen", aldus nog Haspeslagh.