De Ifo-index, die samengesteld wordt na een rondvraag bij 7.000 ondernemers, is in september voor de vijfde opeenvolgende maand gedaald.

De daling van 102,3 tot 101,4 punten in vergelijking met de maand ervoor komt als een verrassing. Economen gepolst door het persagentschap Bloomberg hadden namelijk op een lichte verbetering - tot 102,5 punten - gerekend. Het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van Europa is in september op het laagste peil sinds februari 2010 beland.

De Duitse ondernemer slaagde er aanvankelijk wel in het hoofd koel te houden in de uitdijende eurocrisis, maar dat is intussen niet langer het geval. Ondanks het ECB-plan van voorzitter Draghi om de eurocrisis met een nieuwe obligatieronde van probleemlanden te lijf te gaan, verkeren vijf van de zeventien eurolanden namelijk in een periode van recessie. Een probleem dat een rem zet op de Duitse export, die voor een groot deel afhankelijk is van de uitvoer naar landen binnen de eurozone.

"De Duitse Ifo-index toont aan dat Duitse ondernemers weinig vertrouwen hebben in de economische impact van het 'magische' plan van Mario Draghi," aldus Carsten Brzeski, senior economist bij ING Group in Brussel. "De structurele hervormingen bij de Duitse handelspartners in de eurozone vergen tijd, en wegen intussen op de vraag naar Duitse producten," voegde hij eraan toe.

Duitsland zag de groei in het tweede kwartaal vertragen tot 0,3 procent in vergelijking met de 0,5 procent in het eerste kwartaal als gevolg van de verminderde vraag vanuit de handelspartners in de eurozone. (Bloomberg/BO)

De Ifo-index, die samengesteld wordt na een rondvraag bij 7.000 ondernemers, is in september voor de vijfde opeenvolgende maand gedaald. De daling van 102,3 tot 101,4 punten in vergelijking met de maand ervoor komt als een verrassing. Economen gepolst door het persagentschap Bloomberg hadden namelijk op een lichte verbetering - tot 102,5 punten - gerekend. Het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van Europa is in september op het laagste peil sinds februari 2010 beland.De Duitse ondernemer slaagde er aanvankelijk wel in het hoofd koel te houden in de uitdijende eurocrisis, maar dat is intussen niet langer het geval. Ondanks het ECB-plan van voorzitter Draghi om de eurocrisis met een nieuwe obligatieronde van probleemlanden te lijf te gaan, verkeren vijf van de zeventien eurolanden namelijk in een periode van recessie. Een probleem dat een rem zet op de Duitse export, die voor een groot deel afhankelijk is van de uitvoer naar landen binnen de eurozone. "De Duitse Ifo-index toont aan dat Duitse ondernemers weinig vertrouwen hebben in de economische impact van het 'magische' plan van Mario Draghi," aldus Carsten Brzeski, senior economist bij ING Group in Brussel. "De structurele hervormingen bij de Duitse handelspartners in de eurozone vergen tijd, en wegen intussen op de vraag naar Duitse producten," voegde hij eraan toe.Duitsland zag de groei in het tweede kwartaal vertragen tot 0,3 procent in vergelijking met de 0,5 procent in het eerste kwartaal als gevolg van de verminderde vraag vanuit de handelspartners in de eurozone. (Bloomberg/BO)