Stefaan Gielens (52)

2000-2005: managing director Almafin

2005- 2006: hoofd real estate management KBC Real Estate

Sinds 2006: CEO Aedifica

Patrimonium 2016-2017: 1527 miljoen euro

Omzet 2016-2017: 79 miljoen euro

Nettowinst 2016-2017: 63.4 miljoen euro

Personeel: 50 medewerkers

Is het ondenkbaar dat Aedifica opnieuw gaat diversifiëren?

STEFAAN GIELENS. "We worden nu als de rustoordspecialist omschreven, terwijl onze focus eigenlijk op vergrijzing en zorgvastgoed ligt. Dat is ruimer dan rustoorden. Er gebeuren wel meer dingen in huisvesting voor senioren: denk aan ziekenhuizen en revalidatiecentra. Daar liggen nog veel mogelijkheden voor ons. Ook geografisch is er in Europa nog veel groeipotentieel. We zijn nog maar actief in drie landen. In het zorgvastgoed zullen we de komende jaren zeker diversifiëren. Erbuiten? Dat zie ik op de middellange termijn niet gebeuren, maar zeg nooit nooit."

Bent u een idealistische ondernemer of een gerateerde bankier?

GIELENS. "Zeker geen gerateerde bankier. Ik zie mezelf veeleer als ondernemer dan als een manager die een organisatie beheert. Opbouwen, problemen oplossen, dat vind ik heel leuk. Maar het maakt voor mij wel een verschil dat wat wij doen, inspeelt op de vergrijzingsbehoeften en maatschappelijk relevant is. Die combinatie vind ik belangrijk. Ik zou met evenveel plezier een grote social-profitorganisatie kunnen leiden. Het is leuk dat ik nu goed wordt betaald, want ik geniet ook graag van het leven, maar voor mijn loon alleen zou ik niet blijven als het mij hier zou gaan vervelen."

Hoe oud wilt u worden?

GIELENS. (lacht) "Als tiener in de jaren tachtig waren we volledig in de ban van new wave en dachten we allemaal dat het leven op 25 stopte. Nu klinkt dat hopeloos naïef. Dat perspectief verandert vanzelf als je ouder wordt. Ik verschil daarin niet zoveel van de doorsneebabyboomer: ik hoop dat ik mijn pensioen haal en dat ik erna nog wat boeiende dingen kan doen. Hoe oud ik wil worden? Ik weet het niet, ik neem het wel zoals het komt."

Wat doet het bedrijf?

Aedifica is een beursgenoteerde vastgoedinvesteerder die zijn inkomen uitsluitend uit zorgvastgoed haalt. In 2005 begon het bedrijf als een residentiële speler die ook in woon-zorgcentra investeerde. Gaandeweg is het geëvolueerd naar een zuivere zorgvastgoedspeler. "Maar wij zijn een echt bedrijf en geen fondsbeheerder", benadrukt Stefaan Gielens. "We doen meer dan stenen kopen. Wij hebben een ondernemersvisie op lange termijn. Stenen brengen niets op. Het gaat om de menselijke activiteit in je gebouwen. Die genereert cashflow. En in onze gebouwen draait die activiteit om zorg en vergrijzing." Eigenlijk profileert Aedifica zich als een langetermijnpartner voor zorgspelers- zowel de grote groepen als de kleine rusthuisuitbaters- die de aankoop en het beheer van hun vastgoed voor tientallen jaren willen uitbesteden. In de VS is zoiets niet ongewoon, maar in Europa is Aedifica een pionier.

Vandaar de keuze

Aedifica is relatief jong, maar zit volop in een stroomversnelling. CEO Stefaan Gielens was er van bij de start bij en is bepalend geweest voor de focus op zorgvastgoed. "Dat laat toe te doen waar je goed in bent", zegt Gielens. "Voor ons zijn slagkracht en langetermijndenken cruciaal. We kunnen snel beslissen, maar komen niet binnen om over vijf jaar te verkopen. Wij zijn geïnteresseerd in langetermijnkasstromen."

Het markantste feit

2017 was een gevuld jaar. Voor de trofee van het markantste feit strijden de grootste kapitaalverhoging in de geschiedenis van het bedrijf en een deal voor de bouw van zeventien rustoorden in Duitsland. Die zette Aedifica bij onze oosterburen op de kaart. "Ik denk dat de Duitse deal wint", zegt Gielens. "We hebben in Duitsland onze eerste transactie gedaan in 2014. Sindsdien hebben we onze een portefeuille tot 200 miljoen euro opgebouwd."

De belangrijkste uitdaging

Aedifica is actief in meerdere landen en heeft internationale aandeelhouders. De focus en snelheid behouden, wordt een uitdaging. "Natuurlijk moet je jezelf blijven heruitvinden en verstandig groeien, maar je moet ook zorgen dat de bedrijfscultuur die je succesvol maakte, overeind blijft. Daarbij is het team cruciaal. Ik ben echt trots op ons directieteam. Goede mensen aantrekken is een uitdaging. Ik wil mensen rond mij, die beter zijn in wat ze doen dan ik. Ik wil geen sultan in de woestijn zijn."

Bekijk hieronder het portret van Stefaan Gielens (reportage Kanaal Z): 'Groei in zorgvastgoed levert Stefaan Gielens nominatie Manager van het Jaar op'

STEFAAN GIELENS. "We worden nu als de rustoordspecialist omschreven, terwijl onze focus eigenlijk op vergrijzing en zorgvastgoed ligt. Dat is ruimer dan rustoorden. Er gebeuren wel meer dingen in huisvesting voor senioren: denk aan ziekenhuizen en revalidatiecentra. Daar liggen nog veel mogelijkheden voor ons. Ook geografisch is er in Europa nog veel groeipotentieel. We zijn nog maar actief in drie landen. In het zorgvastgoed zullen we de komende jaren zeker diversifiëren. Erbuiten? Dat zie ik op de middellange termijn niet gebeuren, maar zeg nooit nooit." GIELENS. "Zeker geen gerateerde bankier. Ik zie mezelf veeleer als ondernemer dan als een manager die een organisatie beheert. Opbouwen, problemen oplossen, dat vind ik heel leuk. Maar het maakt voor mij wel een verschil dat wat wij doen, inspeelt op de vergrijzingsbehoeften en maatschappelijk relevant is. Die combinatie vind ik belangrijk. Ik zou met evenveel plezier een grote social-profitorganisatie kunnen leiden. Het is leuk dat ik nu goed wordt betaald, want ik geniet ook graag van het leven, maar voor mijn loon alleen zou ik niet blijven als het mij hier zou gaan vervelen." GIELENS. (lacht) "Als tiener in de jaren tachtig waren we volledig in de ban van new wave en dachten we allemaal dat het leven op 25 stopte. Nu klinkt dat hopeloos naïef. Dat perspectief verandert vanzelf als je ouder wordt. Ik verschil daarin niet zoveel van de doorsneebabyboomer: ik hoop dat ik mijn pensioen haal en dat ik erna nog wat boeiende dingen kan doen. Hoe oud ik wil worden? Ik weet het niet, ik neem het wel zoals het komt."