De stakende werknemers zetten hun acties kracht bij met de hashtag #Amazonwearenotrobots (vrij vertaald: 'Amazon, wij zijn geen robotten'). Het is de tweede actie op een promotiedag. In juli werd er al actiegevoerd op 'Prime Day'.

In Spanje lag volgens de vakbond CCOO het grootste logistieke centrum van het land, vlak bij Madrid, plat door de staking. Vrachtwagens konden er niet in- of uitrijden. Volgens Amazon echter 'was het merendeel van de werknemers van de ochtendshift aan het werk en werden bestellingen behandeld'.

Bonden eisen cao

De vakbond Verdi liet weten dat in Duitsland twee Amazon-vestigingen getroffen zijn: in Bad Hersfeld (centraal in Duitsland) en in Rheinberg (in het westen). De bond eist een collectieve arbeidsovereenkomst. Van Black Friday tot Kerstmis 'worden er veel extra uren gepresteerd, maar die worden minder goed vergoed dan in bedrijven met cao's', aldus een vakbondsvertegenwoordiger. Ook hier minimaliseert de directie van de internetreus de impact. 'Aangezien de grote meerderheid van de werknemers werkt zoals voorzien, heeft de staking geen gevolgen voor de bestellingen van de klanten', luidt het. Amazon wijst er ook op dat veel werknemers al jaren voor het bedrijf werken, 'wat betekent dat we een betrouwbare en goede werknemer zijn'.

Nog meer werkonderbrekingen gepland

De Britse vakbond GMB verwachtte betogingen van honderden Amazon-werknemers in vijf depots tegen de 'onmenselijke' werkomstandigheden. Zo zouden sommige werknemers niet de tijd krijgen om naar het toilet te gaan, of is er sprake van een zwangere vrouw die verplicht werd om rechtstaand te werken. Amazon repliceert daarop dat de werkomstandigheden goed zijn en dat er 40 procent minder arbeidsongevallen zijn dan in andere ondernemingen uit de sector. In Spanje zijn alvast nog meer werkonderbrekingen gepland, een zevental vanaf zaterdag tot begin 2019.

De stakende werknemers zetten hun acties kracht bij met de hashtag #Amazonwearenotrobots (vrij vertaald: 'Amazon, wij zijn geen robotten'). Het is de tweede actie op een promotiedag. In juli werd er al actiegevoerd op 'Prime Day'. In Spanje lag volgens de vakbond CCOO het grootste logistieke centrum van het land, vlak bij Madrid, plat door de staking. Vrachtwagens konden er niet in- of uitrijden. Volgens Amazon echter 'was het merendeel van de werknemers van de ochtendshift aan het werk en werden bestellingen behandeld'. De vakbond Verdi liet weten dat in Duitsland twee Amazon-vestigingen getroffen zijn: in Bad Hersfeld (centraal in Duitsland) en in Rheinberg (in het westen). De bond eist een collectieve arbeidsovereenkomst. Van Black Friday tot Kerstmis 'worden er veel extra uren gepresteerd, maar die worden minder goed vergoed dan in bedrijven met cao's', aldus een vakbondsvertegenwoordiger. Ook hier minimaliseert de directie van de internetreus de impact. 'Aangezien de grote meerderheid van de werknemers werkt zoals voorzien, heeft de staking geen gevolgen voor de bestellingen van de klanten', luidt het. Amazon wijst er ook op dat veel werknemers al jaren voor het bedrijf werken, 'wat betekent dat we een betrouwbare en goede werknemer zijn'. De Britse vakbond GMB verwachtte betogingen van honderden Amazon-werknemers in vijf depots tegen de 'onmenselijke' werkomstandigheden. Zo zouden sommige werknemers niet de tijd krijgen om naar het toilet te gaan, of is er sprake van een zwangere vrouw die verplicht werd om rechtstaand te werken. Amazon repliceert daarop dat de werkomstandigheden goed zijn en dat er 40 procent minder arbeidsongevallen zijn dan in andere ondernemingen uit de sector. In Spanje zijn alvast nog meer werkonderbrekingen gepland, een zevental vanaf zaterdag tot begin 2019.