De werkloosheid in Spanje is de voorbije maand toegenomen. Dat was ook al het geval in augustus, toen voor het eerst sinds februari opnieuw meer werklozen werden geteld.

Spanje noteerde einde september 4.447.650 werklozen, of een toename met 19.720 in vergelijking met augustus. Dat de werkloosheid in deze periode toeneemt, is in de eerste plaats het gevolg van het einde van het toeristische topseizoen. De Spaanse zomers zorgen traditiegetrouw voor extra - zij het vooral tijdelijke - werkgelegenheid.

Volgens het Spaanse nationale instituut voor statistiek, dat de kwartaalcijfers publiceert, klokte de werkloosheidsgraad in juni af op 24,47 procent. Spanje telt daarmee in totaal 5,5 miljoen werklozen. Hoewel dat cijfer lager ligt dan in het vorige kwartaal, torst Spanje nog steeds een van de hoogste werkloosheidspercentages van de ontwikkelde landen. Binnen de eurozone is het enkel erger gesteld in Griekenland.

Het hoge Spaanse werkloosheidscijfer weerspiegelt de aanhoudende impact van het openspatten van de vastgoedzeepbel, waardoor het Zuid-Europese land sinds 2008 in aanhoudende moeilijkheden verkeert.

Maar het tij lijkt te keren. De vierde grootste economie van de eurozone noteerde in het tweede kwartaal van dit jaar namelijk zijn sterkste kwartaalgroei (+ 0,6 procent) sinds 2007. De regering verhoogde afgelopen vrijdag zijn groeiprognoses voor dit en volgend jaar. Voor 2014 wordt gemikt op een toename van het bbp met 1,3 procent. Volgend jaar zou de groei 2 procent bedragen.

De regering houdt er ook rekening mee dat de Spaanse werkloosheidsgraad tegen het eind van dit jaar zal afnemen tot 24,2 procent, en tot 22,2 procent op het einde van 2015.

(AFP/BO)

De werkloosheid in Spanje is de voorbije maand toegenomen. Dat was ook al het geval in augustus, toen voor het eerst sinds februari opnieuw meer werklozen werden geteld.Spanje noteerde einde september 4.447.650 werklozen, of een toename met 19.720 in vergelijking met augustus. Dat de werkloosheid in deze periode toeneemt, is in de eerste plaats het gevolg van het einde van het toeristische topseizoen. De Spaanse zomers zorgen traditiegetrouw voor extra - zij het vooral tijdelijke - werkgelegenheid.Volgens het Spaanse nationale instituut voor statistiek, dat de kwartaalcijfers publiceert, klokte de werkloosheidsgraad in juni af op 24,47 procent. Spanje telt daarmee in totaal 5,5 miljoen werklozen. Hoewel dat cijfer lager ligt dan in het vorige kwartaal, torst Spanje nog steeds een van de hoogste werkloosheidspercentages van de ontwikkelde landen. Binnen de eurozone is het enkel erger gesteld in Griekenland.Het hoge Spaanse werkloosheidscijfer weerspiegelt de aanhoudende impact van het openspatten van de vastgoedzeepbel, waardoor het Zuid-Europese land sinds 2008 in aanhoudende moeilijkheden verkeert.Maar het tij lijkt te keren. De vierde grootste economie van de eurozone noteerde in het tweede kwartaal van dit jaar namelijk zijn sterkste kwartaalgroei (+ 0,6 procent) sinds 2007. De regering verhoogde afgelopen vrijdag zijn groeiprognoses voor dit en volgend jaar. Voor 2014 wordt gemikt op een toename van het bbp met 1,3 procent. Volgend jaar zou de groei 2 procent bedragen. De regering houdt er ook rekening mee dat de Spaanse werkloosheidsgraad tegen het eind van dit jaar zal afnemen tot 24,2 procent, en tot 22,2 procent op het einde van 2015.(AFP/BO)