Scandinavian Tobacco Group, dat sigaren en pijptabak produceert, zal zijn fabriek in Houthalen-Helchteren sluiten. Daardoor verliezen 142 mensen hun baan.

Dat heeft het bedrijf maandag aangekondigd. De herstructurering gaat in tegen het einde van dit jaar, en moet in de tweede helft van 2015 zijn afgerond.

"Momenteel hebben we nog zo'n 310 vaste werknemers in Houthalen-Helchteren," verduidelijkt Executive Vice President Supply Chain Rob Zwarts. "Daarvan zullen er naar schatting 240 banen verdwijnen. Zo'n 60 tot 90 via naakte ontslagen, de rest via natuurlijke afvloeiing als pensioneringen."

De overige personeelsleden met een vast contract (70) zullen volgens Zwarts terechtkunnen in de fabrieken in Lummen en in Eersel, net over de grens met Nederland. Zwarts: "Op die manier willen we het totale aantal voltijdse ontslagen in heel Europa beperken tot 142."

Maar dit is zonder de tijdelijke mensen die momenteel voor Scandinavian Tobacco Group werken. "Over de vestigingen in Lummen, Houthalen en Eersel heen zijn er dat in totaal nog eens 100, maar hen kunnen we uiteraard geen garanties bieden", aldus nog Zwarts.

Fusie
Sinds het in 2010 een fusie doorvoerde met Swedish match, behoort Scandinavian Tobacco Group tot de top 2 in de wereld voor de verkoop van sigaren en pijptabak. Er worden 9.700 mensen tewerkgesteld in 8 landen.

In België zijn er na het opdoeken van de fabrieken van Henri Wintermans in Geel en Leuven, nog twee vestigingen: de gloednieuwe fabriek in Lummen (450 mensen) en de vestiging van Swedish Match - Bogaert Cigars in Houthalen-Helchteren. Het is die laatste die nu wordt gesloten, conform een grootschalig reorganisatieplan dat ook de sluiting van een fabriek in Indonesië met 315 mensen vooropstelt. (Belga/KVDA)

Schok
Maandagochtend werden de werknemers in Houthalen geïnformeerd over de plannen. "Hoewel de meesten wisten dat er iets op til was, is deze boodschap toch als een schok aangekomen", zegt Zwarts. " We zullen dan samen met de vakbonden het overleg opstarten om tot een zo goed mogelijke regeling te komen."

Bij een eerdere herstructurering in 2009, toen er nog 520 mensen werkten bij Swedish Match in Houthalen-Helchteren, werd er voor werknemers die vrijwillig opstapten een regeling getroffen van 1.460 euro per dienstjaar. (Belga/KVDA)

Scandinavian Tobacco Group, dat sigaren en pijptabak produceert, zal zijn fabriek in Houthalen-Helchteren sluiten. Daardoor verliezen 142 mensen hun baan. Dat heeft het bedrijf maandag aangekondigd. De herstructurering gaat in tegen het einde van dit jaar, en moet in de tweede helft van 2015 zijn afgerond. "Momenteel hebben we nog zo'n 310 vaste werknemers in Houthalen-Helchteren," verduidelijkt Executive Vice President Supply Chain Rob Zwarts. "Daarvan zullen er naar schatting 240 banen verdwijnen. Zo'n 60 tot 90 via naakte ontslagen, de rest via natuurlijke afvloeiing als pensioneringen." De overige personeelsleden met een vast contract (70) zullen volgens Zwarts terechtkunnen in de fabrieken in Lummen en in Eersel, net over de grens met Nederland. Zwarts: "Op die manier willen we het totale aantal voltijdse ontslagen in heel Europa beperken tot 142." Maar dit is zonder de tijdelijke mensen die momenteel voor Scandinavian Tobacco Group werken. "Over de vestigingen in Lummen, Houthalen en Eersel heen zijn er dat in totaal nog eens 100, maar hen kunnen we uiteraard geen garanties bieden", aldus nog Zwarts. Fusie Sinds het in 2010 een fusie doorvoerde met Swedish match, behoort Scandinavian Tobacco Group tot de top 2 in de wereld voor de verkoop van sigaren en pijptabak. Er worden 9.700 mensen tewerkgesteld in 8 landen. In België zijn er na het opdoeken van de fabrieken van Henri Wintermans in Geel en Leuven, nog twee vestigingen: de gloednieuwe fabriek in Lummen (450 mensen) en de vestiging van Swedish Match - Bogaert Cigars in Houthalen-Helchteren. Het is die laatste die nu wordt gesloten, conform een grootschalig reorganisatieplan dat ook de sluiting van een fabriek in Indonesië met 315 mensen vooropstelt. (Belga/KVDA) Schok Maandagochtend werden de werknemers in Houthalen geïnformeerd over de plannen. "Hoewel de meesten wisten dat er iets op til was, is deze boodschap toch als een schok aangekomen", zegt Zwarts. " We zullen dan samen met de vakbonden het overleg opstarten om tot een zo goed mogelijke regeling te komen." Bij een eerdere herstructurering in 2009, toen er nog 520 mensen werkten bij Swedish Match in Houthalen-Helchteren, werd er voor werknemers die vrijwillig opstapten een regeling getroffen van 1.460 euro per dienstjaar. (Belga/KVDA)