De extra ontslagronde komt bovenop de reorganisatie waarbij wereldwijd 5.000 banen sneuvelen, en moet op zijn minst 1 miljard dollar aan besparingen opleveren.

De nieuwe maatregel vloeit voort uit de zwakke marktomstandigheden waar Shell mee kampt. "De olieprijzen zijn hoger dan een jaar geleden, maar de gasprijzen en raffinagemarges zijn fors gedaald als gevolg van de zwakkere vraag en het hoge voorraadniveau in de industrie", aldus bestuursvoorzitter Peter Voser. Voser verwacht geen snel economisch herstel en noemt de vooruitzichten voor 2010 onzeker.

De nieuwe ontslagronde zal onder meer plaatsvinden in de zogenaamde divisie downstream, waar raffinage, chemie en de verkoop van olieproducten onder vallen. Shell heeft het afgelopen jaar al voor 1,2 miljard dollar aan onderdelen van die divisie verkocht, waarmee het totaal aan desinvesteringen over de afgelopen vijf jaar 11 miljard dollar bedraagt.

De extra ontslagronde komt bovenop de reorganisatie waarbij wereldwijd 5.000 banen sneuvelen, en moet op zijn minst 1 miljard dollar aan besparingen opleveren. De nieuwe maatregel vloeit voort uit de zwakke marktomstandigheden waar Shell mee kampt. "De olieprijzen zijn hoger dan een jaar geleden, maar de gasprijzen en raffinagemarges zijn fors gedaald als gevolg van de zwakkere vraag en het hoge voorraadniveau in de industrie", aldus bestuursvoorzitter Peter Voser. Voser verwacht geen snel economisch herstel en noemt de vooruitzichten voor 2010 onzeker. De nieuwe ontslagronde zal onder meer plaatsvinden in de zogenaamde divisie downstream, waar raffinage, chemie en de verkoop van olieproducten onder vallen. Shell heeft het afgelopen jaar al voor 1,2 miljard dollar aan onderdelen van die divisie verkocht, waarmee het totaal aan desinvesteringen over de afgelopen vijf jaar 11 miljard dollar bedraagt.