De Zweedse autobouwer Saab kan de lonen van het personeel niet meer uitbetalen. De vakbonden dreigen met het faillissement.
Saab praat met verschillende partijen over een kortetermijnfinanciering. Er wordt onderhandeld met de Europese Investeringsbank en de toeleveranciers (die de leveringen staakten wegens openstaande rekeningen), maar ook de mogelijkheid van een sale and leaseback van de fabrieken van Saab staat nog steeds open.

Op financiële hulp van de Zweedse overheid hoeft Saab alvast niet rekenen. "Saab moet zelf een oplossing vinden voor zijn financieringsproblemen", zo maakte minister voor Ondernemen en Energie Maud Olofsson donderdag duidelijk.

Als gevolg van de betalingsproblemen noteerde het aandeel van Saab donderdagmiddag rond 13.40 uur met een verlies van ruim 26 procent.

Faillissement?
Het uitblijven van de loonbetalingen kan ertoe leiden dat Zweedse vakbonden het faillissement van Saab aanvragen. De autobouwer heeft waarschijnlijk ruim een week de tijd om zijn loonbetalingen op orde te brengen, voor het echt in bankroetgevaar komt.

De belangrijkste vakbond, IF Metall, bereidt een betalingsaanmaning aan Saab voor. Zodra het bedrijf die vordering ontvangt, heeft het bij wet nog zeven dagen de tijd om erop te reageren en alsnog de lonen uit te betalen. "Blijft het stil, dan zullen we ons beraden over het aanvragen van het faillissement", luidt het.
Gekelderd
Omdat Saab door het geldgebrek geen onderdelen aangeleverd krijgt, ligt de productie al bijna twee weken stil. Dat blijft nog zeker tot en met 3 juli zo.

Eerder deze maand kondigde Saab deals aan met Chinese autobedrijven, die de financiering op lange termijn voor Saab zeker stelden. (Belga/KVDA)

De Zweedse autobouwer Saab kan de lonen van het personeel niet meer uitbetalen. De vakbonden dreigen met het faillissement. Saab praat met verschillende partijen over een kortetermijnfinanciering. Er wordt onderhandeld met de Europese Investeringsbank en de toeleveranciers (die de leveringen staakten wegens openstaande rekeningen), maar ook de mogelijkheid van een sale and leaseback van de fabrieken van Saab staat nog steeds open. Op financiële hulp van de Zweedse overheid hoeft Saab alvast niet rekenen. "Saab moet zelf een oplossing vinden voor zijn financieringsproblemen", zo maakte minister voor Ondernemen en Energie Maud Olofsson donderdag duidelijk. Als gevolg van de betalingsproblemen noteerde het aandeel van Saab donderdagmiddag rond 13.40 uur met een verlies van ruim 26 procent. Faillissement? Het uitblijven van de loonbetalingen kan ertoe leiden dat Zweedse vakbonden het faillissement van Saab aanvragen. De autobouwer heeft waarschijnlijk ruim een week de tijd om zijn loonbetalingen op orde te brengen, voor het echt in bankroetgevaar komt. De belangrijkste vakbond, IF Metall, bereidt een betalingsaanmaning aan Saab voor. Zodra het bedrijf die vordering ontvangt, heeft het bij wet nog zeven dagen de tijd om erop te reageren en alsnog de lonen uit te betalen. "Blijft het stil, dan zullen we ons beraden over het aanvragen van het faillissement", luidt het. Gekelderd Omdat Saab door het geldgebrek geen onderdelen aangeleverd krijgt, ligt de productie al bijna twee weken stil. Dat blijft nog zeker tot en met 3 juli zo. Eerder deze maand kondigde Saab deals aan met Chinese autobedrijven, die de financiering op lange termijn voor Saab zeker stelden. (Belga/KVDA)