Rudi Pauwels heeft een indrukwekkende reputatie als biotech-ondernemer. Hij ontwikkelde in het verleden verschillende aidsremmers bij Tibotec-Virco en zette in ons land nog enkele andere biotechbedrijven op de kaart, waaronder Galapagos. Biocartis is vorige week op Euronext Brussel gelanceerd en is in ons land een van de meest besproken aandelen van de voorbije jaren.

In Z-Talk Goossens doet Rudi Pauwels onder meer uit de doeken hoe hij de gezondheidszorg in de toekomst ziet. Die wordt onbetaalbaar, is een vaak gehoorde opvatting, maar Pauwels is het daar niet mee eens.

"Dat idee is ontstaan door de uitdrukking gepersonaliseerde geneeskunde. We maken niet voor iedereen een apart geneesmiddel. We kunnen wel met een hoge precisie duiden wat er met een patiënt aan de hand is. Vroeger werden mensen met dezelfde symptomen in dezelfde doos gestopt en dan ging pharma daarmee aan de slag. Als men dan een middel vond waarop pakweg 60 procent goed reageerde, dan was men tevreden," legt Rudi Pauwels uit.

"De nieuwe geneesmiddelen gaan de doos beter definiëren, waardoor patiënten in die doos een zekerheid krijgen van 90 à 95 procent. Dat is essentieel voor de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Je ziet dat die onderzoeken duur zijn, dat zie je ook in de kostprijs van de geneesmiddelen. Maar niemand is ermee gebaat als maar de helft van de patiënten gaat reageren. Ik zelf en veel van mijn collega's zijn ervan overtuigd dat deze vorm van geneeskunde veel kosten-efficiënter zal zijn."

Het volledige gesprek met Rudi Pauwels kunt u zaterdag bekijken op Kanaal z vanaf 11 uur of nu al hieronder

Rudi Pauwels heeft een indrukwekkende reputatie als biotech-ondernemer. Hij ontwikkelde in het verleden verschillende aidsremmers bij Tibotec-Virco en zette in ons land nog enkele andere biotechbedrijven op de kaart, waaronder Galapagos. Biocartis is vorige week op Euronext Brussel gelanceerd en is in ons land een van de meest besproken aandelen van de voorbije jaren. In Z-Talk Goossens doet Rudi Pauwels onder meer uit de doeken hoe hij de gezondheidszorg in de toekomst ziet. Die wordt onbetaalbaar, is een vaak gehoorde opvatting, maar Pauwels is het daar niet mee eens."Dat idee is ontstaan door de uitdrukking gepersonaliseerde geneeskunde. We maken niet voor iedereen een apart geneesmiddel. We kunnen wel met een hoge precisie duiden wat er met een patiënt aan de hand is. Vroeger werden mensen met dezelfde symptomen in dezelfde doos gestopt en dan ging pharma daarmee aan de slag. Als men dan een middel vond waarop pakweg 60 procent goed reageerde, dan was men tevreden," legt Rudi Pauwels uit. "De nieuwe geneesmiddelen gaan de doos beter definiëren, waardoor patiënten in die doos een zekerheid krijgen van 90 à 95 procent. Dat is essentieel voor de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Je ziet dat die onderzoeken duur zijn, dat zie je ook in de kostprijs van de geneesmiddelen. Maar niemand is ermee gebaat als maar de helft van de patiënten gaat reageren. Ik zelf en veel van mijn collega's zijn ervan overtuigd dat deze vorm van geneeskunde veel kosten-efficiënter zal zijn."