Recordjaar voor fusies en overnames: 10 klappers op een rij

Recordjaar voor fusies en overnames: 10 klappers op een rij
© belga

AB InBev koopt SABMiller © reuters

De fusie van SABMiller en AB InBev, de nummers één en twee in de bierbranche, is een complexe operatie. Het is de grootste overname van 2015, op de overname van Allergan door het farmabedrijf Pfizer voor 160 miljard dollar na. Maar de overnameprijs voor SABMiller en AB InBev is nog niet zeker. Pas in het najaar van 2016, als de deal wordt afgerond, zal echt duidelijk zijn wat de transactie waard is.

Pfizer telt 160 miljard euro neer voor botox-producent Allergan © reuters

De deal tussen Pfizer, dat hier vooral bekend is als de producent van Viagra, en de Botox-producent Allergan is voer voor heel wat superlatieven. Het akkoord vertegenwoordigt, inclusief schulden, een waarde van zowat 160 miljard dollar en overtroeft daarmee vlotjes het megabierhuwelijk van AB InBev en SABMiller als grootste overname van dit jaar.

Retailers Delhaize en Ahold fuseren tot Ahold Delhaize © reuters

Ahold -- bekend van Albert Heijn -- en Delhaize fuseren. "90 procent van onze plannen kwam overeen", lichtte Dick Boer, de CEO van Ahold, de deal toe. "Het was daarom vanaf het begin duidelijk dat de gesprekken gingen lukken. Beide bedrijven zitten in hetzelfde segment, hebben te maken met dezelfde uitdagingen en varen dezelfde koers." De nieuwe supermarktreus heeft een omzet van 54 miljard euro en 375.000 werknemers. Boer wordt CEO van de fusiegroep.

Buffett slaat grootste slag ooit © reuters

Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffett, neemt Precision Castparts over. Berkshire betaalt 235 dollar per aandeel in contanten en neemt ook de schuld van het bedrijf over. Daarmee wordt de transactie gewaardeerd op 37,2 miljard dollar(34 miljard euro).

Buffett en Brazilianen laten Kraft Foods fuseren met Heinz © reuters

De Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital en de investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van multimiljardair Warren Buffett voegen Kraft Foods en ketchupmaker Heinz samen tot Kraft Heinz. De transactie wordt geraamd op 57,6 miljard euro.

Dell neemt EMC over © reuters

De computerfabrikant Dell neemt het dataopslagbedrijf EMC over voor 67 miljard dollar (59 miljard euro). De deal is de grootste fusie ooit in de technologiesector. Het resultaat is een techmastodont die zo'n 90 miljard dollar waard is. Dell, het nummer twee op de wereldwijde servermarkt, was al langer geïnteresseerd in de wereldmarktleider in dataopslag. De combinatie van de bedrijven kan de strijd aangaan met onder meer Hewlett-Packard. Volgens het persbureau Bloomberg had EMC vorig jaar een marktaandeel van 21 procent, ongeveer het dubbele van Dell.

Royal Dutch Shell lijft BG in © reuters

Vorig jaar werd het Nederlands-Britse energiebedrijf Royal Dutch Shell door analisten even aan BP gekoppeld. Maar dat het tot een fusie zou komen, was weinig waarschijnlijk. Toch maakte Shell voor zichzelf de oefening welke bedrijven wel bij de groep passen. Voor de grote energiegroepen is het stilaan interessanter marktaandeel te kopen dan organisch te groeien. In de week voor Pasen deed Shell een vriendschappelijk overnamebod op zijn Britse sectorgenoot BG Group. Shell betaalt voor BG 47 miljard pond of 65,3 miljard euro, gespreid over cash en aandelen. Inclusief de schulden wordt dat zelfs 78 miljard euro.

Dow en DuPont hertekenen chemielandschap © reuters

De Amerikaanse industriereuzen Dow Chemical en DuPont tekenen voor de grootste fusie in de geschiedenis van de chemiesector. De geboorte van de nieuwe mastodont DowDuPont is de prelude voor een opsplitsing van de fusiegroep in drie delen. DowDuPont, het fusiebedrijf dat ontstaat uit de samensmelting van Dow Chemical en DuPont, wordt met een gecombineerde omzet van zowat 87 miljard dollar de wereldwijde nummer één in de chemiesector, voor het Duitse BASF. De operatie gebeurt door een aandelenruil. Beleggers krijgen één aandeel van DowDuPont per aandeel van Dow, en 1,282 aandelen van DowDuPont per aandeel van DuPont.

GE sluit miljardendeal met Wells Fargo © reuters

De Amerikaanse industriereus General Electric (GE) verkoopt voor circa 32 miljard dollar aan bezittingen van bankdochter GE Capital aan de bank Wells Fargo. Wells Fargo neemt ook circa 3000 werknemers over. In totaal zette GE dit voorjaar voor 200 miljard dollar aan bezittingen van GE Capital in de etalage. (AFN)

Shire neemt Dyax over © reuters

De Ierse farmareus Shire koopt het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Dyax voor zo'n 5,9 miljard dollar (5,4 miljard euro). Met die transactie krijgt Shire een veelbelovend middel tegen erfelijk angio-oedeem in handen. Dat medicijn kan op termijn jaarlijks 2 miljard dollar opbrengen. Shire biedt 37,30 dollar per aandeel.