In een samenvattend en voorlopig rapport van de commissie Transport en Infrastructuur staat onder meer dat er al bij de ontwikkeling van het vliegtuig door Boeing technische mankementen waren. De commissie verwijt de vliegtuigbouwer 'een gebrek aan transparantie en pogingen om informatie te verdoezelen'.

Ook de Federal Aviation Administration krijgt ervan langs. De onderzoekscommissie stelt dat haar certificering 'ruimschoots ontoereikend' was. Er wordt opgeroepen om deze procedure te herzien bij het ontwikkelen van nieuwe toestellen.

Het rapport, hoewel nog maar voorlopig, is het resultaat van bijna een jaar van hoorzittingen, interviews met verantwoordelijken en het uitpluizen van honderdduizenden pagina's aan documenten. 'Onze commissie is erin geslaagd om de verschillende factoren te belichten die een vliegtuig dat niet luchtwaardig was toch in dienst hebben laten gaan, hetgeen geleid heeft tot de tragische en vermijdbare dood van 346 mensen', aldus Peter DeFazio, Democraat en voorzitter van de commissie.

De Boeing 737 MAX wordt al bijna een jaar aan de grond gehouden.

In een samenvattend en voorlopig rapport van de commissie Transport en Infrastructuur staat onder meer dat er al bij de ontwikkeling van het vliegtuig door Boeing technische mankementen waren. De commissie verwijt de vliegtuigbouwer 'een gebrek aan transparantie en pogingen om informatie te verdoezelen'. Ook de Federal Aviation Administration krijgt ervan langs. De onderzoekscommissie stelt dat haar certificering 'ruimschoots ontoereikend' was. Er wordt opgeroepen om deze procedure te herzien bij het ontwikkelen van nieuwe toestellen. Het rapport, hoewel nog maar voorlopig, is het resultaat van bijna een jaar van hoorzittingen, interviews met verantwoordelijken en het uitpluizen van honderdduizenden pagina's aan documenten. 'Onze commissie is erin geslaagd om de verschillende factoren te belichten die een vliegtuig dat niet luchtwaardig was toch in dienst hebben laten gaan, hetgeen geleid heeft tot de tragische en vermijdbare dood van 346 mensen', aldus Peter DeFazio, Democraat en voorzitter van de commissie. De Boeing 737 MAX wordt al bijna een jaar aan de grond gehouden.