Rapport over Boeing 737 MAX: ‘Pogingen om informatie te verdoezelen’

De Boeing 737 MAX in de fabriek waar ze geproduceerd worden in Renton, Washington. De groene kleur is de eigenlijke kleur van het vliegtuig, waaroverheen de kleuren van aankopende luchtvaartmaatschappijen geverfd worden.

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die de afgelopen maanden onderzoek voerde naar de twee dodelijke crashes met een Boeing 737 MAX, heeft vrijdag scherpe kritiek geuit op de luchtvaartregulator én op de vliegtuigbouwer zelf. Ze verwijt hen een reeks design- en veiligheidsblunders.

In een samenvattend en voorlopig rapport van de commissie Transport en Infrastructuur staat onder meer dat er al bij de ontwikkeling van het vliegtuig door Boeing technische mankementen waren. De commissie verwijt de vliegtuigbouwer ‘een gebrek aan transparantie en pogingen om informatie te verdoezelen’.

Ook de Federal Aviation Administration krijgt ervan langs. De onderzoekscommissie stelt dat haar certificering ‘ruimschoots ontoereikend’ was. Er wordt opgeroepen om deze procedure te herzien bij het ontwikkelen van nieuwe toestellen.

Het rapport, hoewel nog maar voorlopig, is het resultaat van bijna een jaar van hoorzittingen, interviews met verantwoordelijken en het uitpluizen van honderdduizenden pagina’s aan documenten. ‘Onze commissie is erin geslaagd om de verschillende factoren te belichten die een vliegtuig dat niet luchtwaardig was toch in dienst hebben laten gaan, hetgeen geleid heeft tot de tragische en vermijdbare dood van 346 mensen’, aldus Peter DeFazio, Democraat en voorzitter van de commissie.

De Boeing 737 MAX wordt al bijna een jaar aan de grond gehouden.

Partner Content