Zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van PostNL wijst het finale voorstel unaniem af. Ze vrezen dat een overname door bpost "significante negatieve effecten zou kunnen hebben op PostNL's financiële weerbaarheid, zijn werknemers, zijn positie als verlener van de UPD (universele postdienst, red.), zijn steun van stakeholders en de continuïteit van zijn onderneming", klinkt het.

Concreet verwijst PostNL onder meer naar de invloed die de Belgische overheid als aandeelhouder zou kunnen uitoefenen. "Die invloed, in samenhang met een gecompliceerd governance model op verschillende bestuursniveaus, maakt de combinatie inefficiënt en dus slecht in staat om effectief te reageren op uitdagingen", zo staat in het persbericht. Bovendien ontbreekt het aan "brede steun" voor de overname, meer bepaald in de Nederlandse politiek. De Nederlandse regering zei maandag nog een "goede toekomst" te zien voor een zelfstandig PostNL.

Vanuit aandeelhoudershoek gingen de voorbije weken wel stemmen op om minstens met bpost rond de tafel te gaan zitten.

Finaal voorstel

Bpost zei begin december dat dit een laatste voorstel was. "Als het voorstel afgeslagen wordt, stopt het voor ons. Onze groeistrategie hangt niet af van dit dossier. We hebben nog andere mogelijkheden om te groeien", zei een woordvoerster begin deze maand. De Belgische postonderneming wenst woensdagochtend nog niet te reageren. "Vandaag zal er nog geen reactie zijn", aldus de bpost-woordvoerster.

Bpost verhoogde begin december de biedprijs. Met een aantal andere aanpassingen wilde het tegemoetkomen aan de Nederlandse bekommernissen omtrent inmenging van de Belgische staat. Zo zou de staat niet meer dan drie van de tien leden van de raad van bestuur kunnen voordragen, en zou er een Nederlandse stichting komen om te "waken over de inachtneming van de belangen van de Nederlandse stakeholders".

Bpost wil momenteel nog niet reageren op het nieuws. In een reactie op het afgewezen bod sturen de beleggers het aandeel PostNL rond de middag ruim 11 procent lager tot 4,20 euro.

(Belga/SK/NS)

Zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van PostNL wijst het finale voorstel unaniem af. Ze vrezen dat een overname door bpost "significante negatieve effecten zou kunnen hebben op PostNL's financiële weerbaarheid, zijn werknemers, zijn positie als verlener van de UPD (universele postdienst, red.), zijn steun van stakeholders en de continuïteit van zijn onderneming", klinkt het. Concreet verwijst PostNL onder meer naar de invloed die de Belgische overheid als aandeelhouder zou kunnen uitoefenen. "Die invloed, in samenhang met een gecompliceerd governance model op verschillende bestuursniveaus, maakt de combinatie inefficiënt en dus slecht in staat om effectief te reageren op uitdagingen", zo staat in het persbericht. Bovendien ontbreekt het aan "brede steun" voor de overname, meer bepaald in de Nederlandse politiek. De Nederlandse regering zei maandag nog een "goede toekomst" te zien voor een zelfstandig PostNL. Vanuit aandeelhoudershoek gingen de voorbije weken wel stemmen op om minstens met bpost rond de tafel te gaan zitten. Bpost zei begin december dat dit een laatste voorstel was. "Als het voorstel afgeslagen wordt, stopt het voor ons. Onze groeistrategie hangt niet af van dit dossier. We hebben nog andere mogelijkheden om te groeien", zei een woordvoerster begin deze maand. De Belgische postonderneming wenst woensdagochtend nog niet te reageren. "Vandaag zal er nog geen reactie zijn", aldus de bpost-woordvoerster. Bpost verhoogde begin december de biedprijs. Met een aantal andere aanpassingen wilde het tegemoetkomen aan de Nederlandse bekommernissen omtrent inmenging van de Belgische staat. Zo zou de staat niet meer dan drie van de tien leden van de raad van bestuur kunnen voordragen, en zou er een Nederlandse stichting komen om te "waken over de inachtneming van de belangen van de Nederlandse stakeholders".Bpost wil momenteel nog niet reageren op het nieuws. In een reactie op het afgewezen bod sturen de beleggers het aandeel PostNL rond de middag ruim 11 procent lager tot 4,20 euro.(Belga/SK/NS)