"Bpost is een serieuze partij met een serieus overnamevoorstel", aldus de VEB dinsdag in een mededeling op de website van de vereniging.

"Een beursgenoteerde onderneming als PostNL zou op zijn minst moeten luisteren naar de plannen van bpost." Het Nederlandse postbedrijf houdt tot dusver evenwel de boot af, ook nu de Belgen een verbeterd overnamevoorstel op tafel hebben gelegd. De Nederlandse politiek is evenmin gewonnen voor een overname door de Belgen.

De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters VEB vraagt zich af hoe PostNL zijn aandeelhouders dan wel waar voor hun geld gaat bieden. Bpost biedt 5,75 euro per aandeel PostNL. De VEB wijst erop dat de koers in de afgelopen vijf jaar niet eens in de buurt van dat bedrag is geweest. En dat geen van de analisten die het aandeel volgen, daar het komende jaar verandering in ziet komen als het bedrijf zelfstandig blijft.

Als PostNL-CEO Verhagen de deur blijft dichthouden en bpost woord houdt, blijft het biedingsbericht in de kast, komt er geen officieel bod en hebben aandeelhouders geen enkele stem.

Het aandeel daalde afgelopen woensdag, toen bpost een finaal bod op de Nederlandse sectorgenoot lanceerde, zelfs fractioneel tot 4,65 euro. Dat is omgerekend bijna 20 procent minder dan het bod.

De VEB stelt voorts dat schaalgrootte in de post- en pakkettenmarkt 'van cruciaal belang' is. "Kan PostNL op de langere termijn werkelijk opboksen tegen veel grotere spelers in omringende landen?", vraagt de belangenvereniging voor particuliere beleggers zich hardop af. Drie grote aandeelhouders, die samen meer dan 15 procent van de aandelen bezitten, riepen PostNL al eerder op te gaan onderhandelen. Maar ook hun invloed blijkt volgens de VEB beperkt. "Aandeelhouders spelen duidelijk een ondergeschikte rol in dit dossier", stelt de beleggersclub vast. (Belga/BO)

De drie eisen van de VEB in het kort:

1. Bpost is een serieuze partij met een serieus overnamevoorstel. Een beursgenoteerde onderneming als PostNL zou op zijn minst moeten luisteren naar de plannen van bpost. CEO Herna Verhagen en CFO Jan Bos moeten in gesprek met de Belgen.

2. Als PostNL hier niet toe bereid is, dient het bedrijf helder uit te leggen hoe het op zelfstandige basis aandeelhouderswaarde denkt te creëren. In de post- en pakkettenmarkt is schaalgrootte van cruciaal belang. Kan PostNL op de langere termijn werkelijk opboksen tegen veel grotere spelers in omringende landen?

3. Ook de politiek heeft een verantwoordelijkheid naar PostNL-aandeelhouders. Als minister Kamp, op welke wijze dan ook, de overnamepoging weet te frustreren horen aandeelhouders graag wat de politiek daar tegenover zet. (VEB)

"Bpost is een serieuze partij met een serieus overnamevoorstel", aldus de VEB dinsdag in een mededeling op de website van de vereniging. "Een beursgenoteerde onderneming als PostNL zou op zijn minst moeten luisteren naar de plannen van bpost." Het Nederlandse postbedrijf houdt tot dusver evenwel de boot af, ook nu de Belgen een verbeterd overnamevoorstel op tafel hebben gelegd. De Nederlandse politiek is evenmin gewonnen voor een overname door de Belgen.De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters VEB vraagt zich af hoe PostNL zijn aandeelhouders dan wel waar voor hun geld gaat bieden. Bpost biedt 5,75 euro per aandeel PostNL. De VEB wijst erop dat de koers in de afgelopen vijf jaar niet eens in de buurt van dat bedrag is geweest. En dat geen van de analisten die het aandeel volgen, daar het komende jaar verandering in ziet komen als het bedrijf zelfstandig blijft. Het aandeel daalde afgelopen woensdag, toen bpost een finaal bod op de Nederlandse sectorgenoot lanceerde, zelfs fractioneel tot 4,65 euro. Dat is omgerekend bijna 20 procent minder dan het bod. De VEB stelt voorts dat schaalgrootte in de post- en pakkettenmarkt 'van cruciaal belang' is. "Kan PostNL op de langere termijn werkelijk opboksen tegen veel grotere spelers in omringende landen?", vraagt de belangenvereniging voor particuliere beleggers zich hardop af. Drie grote aandeelhouders, die samen meer dan 15 procent van de aandelen bezitten, riepen PostNL al eerder op te gaan onderhandelen. Maar ook hun invloed blijkt volgens de VEB beperkt. "Aandeelhouders spelen duidelijk een ondergeschikte rol in dit dossier", stelt de beleggersclub vast. (Belga/BO)