Politie beëindigt bezetting terrein van toekomstige Ineos-fabriek in Antwerpen

Ineos Phenol © Belga

De bezetting van een stuk op bos in het Antwerpse havengebied waar chemiebedrijf Ineos een nieuwe fabriek wil bouwen, is zaterdagavond beëindigd door de politie. Alle aanwezige actievoerders werden opgepakt, volgens actiegroep Ineos Will Fall gaat het in totaal om 80 à 100 personen.

Ineos Will Fall trok zaterdagochtend naar de site van Ineos en knipte er een omheining door om tot in het bewuste bos te geraken. Daar ketenden verschillende actievoerders zich vast, anderen gingen postvatten in bomen en ontrolden slogans tegen de plannen van ‘Project One’, een ethyleen- en propyleenfabriek die Ineos wil neerplanten. Tegelijkertijd voerde Ineos Will Fall ook actie aan het Antwerpse Havenhuis, maar die manifestanten werden al snel opgepakt.

De bezetting van het bos duurde uiteindelijk de hele dag, omdat de dialoog tussen politie en actiegroep niets opleverde. Ineos had intussen een eenzijdig verzoekschrift verkregen om de actievoerders te kunnen laten identificeren en verwijderen. Vooral de aanwezigheid van verschillende Seveso-bedrijven in de omgeving die werken met gevaarlijke stoffen maakte dat er met enige ongerustheid naar de actie werd gekeken.

Met de actie wilde Ineos Will Fall onder meer druk zetten op de Vlaamse regering om geen omgevingsvergunning te verlenen aan ‘Project One’. De actiegroep wijst erop dat de fabriek omstreden schaliegas wil gebruiken en voor meer CO2-uitstoot zal zorgen en dat er een stuk bos voor zal moeten verdwijnen.

Ineos van zijn kant stelt dat de geplande fabriek een pak duurzamer wordt dan vergelijkbare installaties in Europa en dat ze dus net een stap vooruit zou zijn. Het bos zal ruimschoots worden gecompenseerd, klinkt het nog, en ethyleen en propyleen worden gebruikt als basisproducten in de chemie en niet alleen voor wegwerpplastic.

Fossiele industrie

De timing van de actie is niet toevallig, want het dossier van ‘Project One’ ligt momenteel op tafel van de Vlaamse regering, die over de omgevingsvergunning zal moeten beslissen. De Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie gaf vorige week een positief advies. Omdat eerdere bezwaarschriften en kleinschalige acties blijkbaar niet het gewenste effect hadden, zijn de actievoerders nu overgegaan tot het bezetten van het bewuste terrein. Ze willen er naar eigen zeggen ook ‘voor langere tijd’ blijven.

‘Er wordt altijd naar burgers gekeken om minder te vliegen of minder plastic te gebruiken’, klonk het zaterdag bij Ineos Will Fall. ‘Dat zijn waardevolle inspanningen, maar als de overheid de fossiele industrie blijft pamperen en nog meer plastic laat produceren zal er weinig veranderen.’ De activisten klagen ook aan dat het project allicht zal kunnen rekenen op een pak Vlaamse subsidies. Het argument van jobcreatie wijzen ze af. ‘Als de overheid wil investeren in jobzekerheid, dan moet ze dat doen in klimaatneutrale, circulaire bedrijven en sectoren’, klinkt het nog.

’25 jaar geleden dat we nog eens zo’n investering naar de EU hebben gehaald’

Ineos stelt dat de argumenten van de activisten tegen ‘Project One’ niet kloppen. Ethyleen en propyleen zijn de bouwstenen voor essentiële chemische producten die deel uitmaken van het dagelijkse leven, zoals in de auto-, bouw-, energie- en medische sector, klinkt het, en worden niet louter gebruikt voor wegwerpplastic. Voorts stelt Ineos dat het project voor een verduurzaming van de chemische industrie in Europa zal zorgen.

‘Het is 25 jaar geleden dat we nog eens zo’n investering – 5 miljard euro – naar de EU hebben gehaald’, aldus het bedrijf. ‘Project One zal minder dan de helft CO2 uitstoten van de huidige best presterende vergelijkbare installaties in Europa. Zo komt de lat hoger te liggen voor andere, meer vervuilende installaties.’

Dat er voor de fabriek bomen moeten worden gerooid, klopt volgens Ineos wel. ‘De bomen op deze site zijn ontstaan op industriegrond, in havengebied’, klinkt het echter. ‘Wanneer wij deze terreinen niet bebouwen, zullen ze voor een ander industrieel project worden ingezet.’ Ineos belooft ter compensatie elders meer bomen aan te planten dan het wettelijk verplicht is. ‘Ook met de aanwezige beschermde diersoorten gaan we met de grootste zorgvuldigheid om”, stelt Ineos. “De aangetroffen kolonie behaarde bosmieren zal een nieuwe thuis krijgen in beschermd natuurgebied en voor de rugstreeppad gaan we een nieuwe voortplantingsplaats maken en een nieuwe habitat zoeken.’

Partner Content