Met de actie willen de vakbonden "een signaal geven aan de directie". De gesprekken over de gevolgen van de verkoop van een aantal bladen aan De Persgroep lopen niet goed, zegt Tijs Hostyn van de christelijke bediendebond LBC.

Sanoma verkoopt Humo, Story, TeVe Blad en Vitaya aan De Persgroep, die ook 65 medewerkers overneemt. De bonden willen garanties voor die mensen én voor het personeel dat overblijft. "Met De Persgroep hebben we al slechte ervaringen gehad, bijvoorbeeld bij de verhuizing van De Morgen naar Kobbegem", zegt Hostyn. Hij wil vooral garanties rond het behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden.

Onzekerheid troef

Bovendien willen de bonden weten wat de plannen zijn met de bladen. "Wil De Persgroep de jobs bij de bladen, waarvoor ze soms in de eigen portefeuille rechtstreekse concurrenten hebben, wel behouden? ", vragen ze zich af. "De Persgroep weigert elk gesprek en ziet in de aankoop interessante zakelijke opportuniteiten. Het feit dat het personeel mee overkomt, lijken ze te beschouwen als een spijtig neveneffect."

Ook bij de overblijvers bij Sanoma is de onzekerheid volgens Hostyn groot. "Sanoma kiest voor een omvorming tot een klein mediabedrijf, gericht op vrouwen en home en deco. Maar is dit een tussenstap of de eindfase? " Er wordt bovendien een nieuwe bestemming gezocht voor een belangrijk aandeel van de activiteiten. Moustique, Télé Pocket, Attitude en Loving You staan te koop. Libelle TV en Story FM worden stopgezet.

"De impact op de ondersteunende diensten is onvermijdelijk", aldus LBC. "De directie van Sanoma wil enkel spreken over de verlenging van het sociaal plan. Iedereen beseft dat een nieuwe herstructurering onvermijdelijk wordt. Het personeel wil vooral weten wat hen te wachten staat na de herstructurering. We willen transparantie en de garantie dat we niet van herstructurering naar herstructurering gaan."

De actie van maandag zal volgens Hostyn geen gevolgen hebben voor de activiteiten. De bladen zullen dus kunnen verschijnen. (Belga/NS)

Met de actie willen de vakbonden "een signaal geven aan de directie". De gesprekken over de gevolgen van de verkoop van een aantal bladen aan De Persgroep lopen niet goed, zegt Tijs Hostyn van de christelijke bediendebond LBC. Sanoma verkoopt Humo, Story, TeVe Blad en Vitaya aan De Persgroep, die ook 65 medewerkers overneemt. De bonden willen garanties voor die mensen én voor het personeel dat overblijft. "Met De Persgroep hebben we al slechte ervaringen gehad, bijvoorbeeld bij de verhuizing van De Morgen naar Kobbegem", zegt Hostyn. Hij wil vooral garanties rond het behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden. Bovendien willen de bonden weten wat de plannen zijn met de bladen. "Wil De Persgroep de jobs bij de bladen, waarvoor ze soms in de eigen portefeuille rechtstreekse concurrenten hebben, wel behouden? ", vragen ze zich af. "De Persgroep weigert elk gesprek en ziet in de aankoop interessante zakelijke opportuniteiten. Het feit dat het personeel mee overkomt, lijken ze te beschouwen als een spijtig neveneffect." Ook bij de overblijvers bij Sanoma is de onzekerheid volgens Hostyn groot. "Sanoma kiest voor een omvorming tot een klein mediabedrijf, gericht op vrouwen en home en deco. Maar is dit een tussenstap of de eindfase? " Er wordt bovendien een nieuwe bestemming gezocht voor een belangrijk aandeel van de activiteiten. Moustique, Télé Pocket, Attitude en Loving You staan te koop. Libelle TV en Story FM worden stopgezet. "De impact op de ondersteunende diensten is onvermijdelijk", aldus LBC. "De directie van Sanoma wil enkel spreken over de verlenging van het sociaal plan. Iedereen beseft dat een nieuwe herstructurering onvermijdelijk wordt. Het personeel wil vooral weten wat hen te wachten staat na de herstructurering. We willen transparantie en de garantie dat we niet van herstructurering naar herstructurering gaan."De actie van maandag zal volgens Hostyn geen gevolgen hebben voor de activiteiten. De bladen zullen dus kunnen verschijnen. (Belga/NS)