"Het is bijna zeker dat het faillissement wordt uitgesproken. Het is wel nog altijd een rechter die dat moet doen", aldus Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, in een toelichting op de nieuwssite van de VRT.

Bij de Gentse rechtbank van Koophandel had Optima Bank om 16 uur de boeken evenwel nog niet neergelegd. Daardoor kan er donderdag geen faillissement meer uitgesproken worden. Als Optima vrijdagmorgen de boeken neerlegt, kan de rechtbank van koophandel eventueel vrijdagnamiddag uitspraak doen. Het faillissement is een voorwaarde opdat het Garantiefonds in werking zou kunnen treden.

Eerder op de dag had de financiële toezichthouder FSMA Optima Bank tijdelijk een absoluut verbod opgelegd, waardoor Optima behalve bank- ook niet langer activiteiten van verzekeringsbemiddeling mag uitoefenen.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten legde de schorsing op om te onderzoeken of Optima Bank de inschrijvingsvoorwaarden voor verzekeringsmakelaar naleeft.

Optima meldde dinsdagavond dat het de procedure in werking gesteld had om afstand te doen van haar bankvergunning.

Woensdag raakte bekend dat de Nationale Bank een speciaal commissaris had aangeduid om de afwikkeling van de bankactiviteiten te volgen. Aangezien er ook aanwijzingen waren van mogelijke strafrechtelijke inbreuken, heeft de NBB aan het parket van Oost-Vlaanderen, Afdeling Gent, een dossier overgemaakt.

De Nationale Bank besliste bovendien om de rekeningen van de Optima-klanten te blokkeren, met de bedoeling een gelijke behandeling te verzekeren van alle klanten en schuldeisers. Op die manier wordt ook een run on the bank voorkomen.

Als de bank formeel failliet verklaard wordt, kan het Garantiefonds in werking treden. Dat betekent dat klanten in dat geval maximum 100.000 euro terug kunnen vorderen.

Personeel hoopt nog altijd op doorstart

Ondanks berichten over een nakend faillissement hoopt het personeel van Optima Bank nog steeds op een doorstart. "Er zijn zoveel factoren die zullen bepalen of ze kunnen doorgaan," luidt het in vakbondskringen. De vakbonden komen vrijdagnamiddag informeel samen. Bij Optima Bank werken 170 mensen vast in dienst, bovenop een groep free-lancers. De meeste werknemers zijn in Gent tewerkgesteld, de rest in Waterloo.

(Belga/BO)

"Het is bijna zeker dat het faillissement wordt uitgesproken. Het is wel nog altijd een rechter die dat moet doen", aldus Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, in een toelichting op de nieuwssite van de VRT.Bij de Gentse rechtbank van Koophandel had Optima Bank om 16 uur de boeken evenwel nog niet neergelegd. Daardoor kan er donderdag geen faillissement meer uitgesproken worden. Als Optima vrijdagmorgen de boeken neerlegt, kan de rechtbank van koophandel eventueel vrijdagnamiddag uitspraak doen. Het faillissement is een voorwaarde opdat het Garantiefonds in werking zou kunnen treden. Eerder op de dag had de financiële toezichthouder FSMA Optima Bank tijdelijk een absoluut verbod opgelegd, waardoor Optima behalve bank- ook niet langer activiteiten van verzekeringsbemiddeling mag uitoefenen.De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten legde de schorsing op om te onderzoeken of Optima Bank de inschrijvingsvoorwaarden voor verzekeringsmakelaar naleeft. Optima meldde dinsdagavond dat het de procedure in werking gesteld had om afstand te doen van haar bankvergunning.Woensdag raakte bekend dat de Nationale Bank een speciaal commissaris had aangeduid om de afwikkeling van de bankactiviteiten te volgen. Aangezien er ook aanwijzingen waren van mogelijke strafrechtelijke inbreuken, heeft de NBB aan het parket van Oost-Vlaanderen, Afdeling Gent, een dossier overgemaakt.De Nationale Bank besliste bovendien om de rekeningen van de Optima-klanten te blokkeren, met de bedoeling een gelijke behandeling te verzekeren van alle klanten en schuldeisers. Op die manier wordt ook een run on the bank voorkomen.Als de bank formeel failliet verklaard wordt, kan het Garantiefonds in werking treden. Dat betekent dat klanten in dat geval maximum 100.000 euro terug kunnen vorderen. (Belga/BO)