De Nationale Bank van België (NBB) heeft na een inspectie een aantal vaststellingen gedaan, waarna een speciaal commissaris aangesteld werd om de afwikkeling van de bankactiviteiten op te volgen. De vaststellingen maken ook het voorwerp uit van een onderzoek.

'Optima Bank maakte in september 2014 een weloverwogen en bewuste keuze om haar traditionele bankactiviteiten af te bouwen. Deze afbouw bereikt nu een laatste fase', klinkt het. De verdere afwikkeling van de bankactiviteiten wordt gewaarborgd door haar hoofdaandeelhouder.

Overname

In 2011 nam Optima zoals bekend de voormalige Ethias Bank over. De hoge bankheffingen, de kapitaalvereisten onder Basel 3, de structureel lage rente en de vlakke rentecurve, brachten Optima er in 2014 toe om de traditionele bankactiviteiten (kredietverlening en deposito's voor particulieren) af te bouwen.

De afbouw van die traditionele bankactiviteiten werd ondertussen volgens Optima grotendeels afgerond: de spaarboekjes van particulieren waren eind 2015 allemaal afgesloten en de kredietenportefeuille werd aanzienlijk gereduceerd.

Optima zegt haar volledige medewerking te zullen verlenen aan het onderzoek en alle nodige toelichting te zullen verschaffen.

De verdere afwikkeling van deze bankactiviteiten, met inbegrip van de terugbetaling van deposito's, wordt voor zover nodig gewaarborgd door de hoofdaandeelhouder van Optima Bank. (Belga/KVDA)

De Nationale Bank van België (NBB) heeft na een inspectie een aantal vaststellingen gedaan, waarna een speciaal commissaris aangesteld werd om de afwikkeling van de bankactiviteiten op te volgen. De vaststellingen maken ook het voorwerp uit van een onderzoek.'Optima Bank maakte in september 2014 een weloverwogen en bewuste keuze om haar traditionele bankactiviteiten af te bouwen. Deze afbouw bereikt nu een laatste fase', klinkt het. De verdere afwikkeling van de bankactiviteiten wordt gewaarborgd door haar hoofdaandeelhouder. In 2011 nam Optima zoals bekend de voormalige Ethias Bank over. De hoge bankheffingen, de kapitaalvereisten onder Basel 3, de structureel lage rente en de vlakke rentecurve, brachten Optima er in 2014 toe om de traditionele bankactiviteiten (kredietverlening en deposito's voor particulieren) af te bouwen. De afbouw van die traditionele bankactiviteiten werd ondertussen volgens Optima grotendeels afgerond: de spaarboekjes van particulieren waren eind 2015 allemaal afgesloten en de kredietenportefeuille werd aanzienlijk gereduceerd. Optima zegt haar volledige medewerking te zullen verlenen aan het onderzoek en alle nodige toelichting te zullen verschaffen. De verdere afwikkeling van deze bankactiviteiten, met inbegrip van de terugbetaling van deposito's, wordt voor zover nodig gewaarborgd door de hoofdaandeelhouder van Optima Bank. (Belga/KVDA)