Ook Crelan moet afslanken

© BELGA

De bankensector heeft het zware banenverlies bij ING Groep nog niet verteerd, of er blijken nog meer ­saneringsdossiers in voor­bereiding te zijn. Crelan wordt de volgende in het rijtje.

Ook Crelan gaat saneren. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. De coöperatieve bank, ontstaan uit de fusie van het vroegere Landbouwkrediet en ­Centea (het vroegere HSA), staat onder druk van de ­Nationale Bank om de kosten te verlagen en het rendement te verhogen.

2017-2020

De top van de bank werkt aan een plan ‘2017-2020’ en roept binnen twee weken een speciale raad van bestuur samen. “Ik ga nog geen cijfers geven. Het is aan de raad van bestuur om die vast te leggen”, bevestigt Luc Versele, CEO van Crelan, het nieuws.

Crelan telt ruimt 3.400 medewerkers, van wie meer dan 900 op de twee ­administratieve zetels in Anderlecht en Antwerpen. Versele wil naar eigen zeggen zowel iets doen aan de kosten als aan de inkomsten. Voor dat laatste kijkt Versele naar de klanten: “Als die willen dat ze een ­kantoor in hun nabijheid hebben om vier keer per jaar naartoe te gaan, ­moeten ze beseffen dat dit niet gratis kan. De bankdiensten zullen beter ­vergoed moeten worden.”

Beursgenoteerd en zelfstandigen

Het vroegere Landbouwkrediet is een bedrijf waarvan de aandelen in handen zijn van 290.000 coöperanten. Vorig jaar kregen zij nog een dividend van 3,25 procent. De coöperatieve bank pakt toen uit met 40,6 miljoen euro winst.

Net zoals Record Bank, de dochteronderneming van ING telt Crelan bijna uitsluitend zelfstandige kantoren. Cijfers van Febelfin leren dat 728 kantoren van Crelan in 2014 in handen waren van zelfstandige agenten. De twee administratieve kantoren in Anderlecht en Antwerpen zijn de enige gebouwen die Crelan bezit. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content