De omzet van Sabam klokte in 2011 af op 141.099.855 euro. De daling van 26,9 procent is grotendeelste wijten aan het aflopende contract met Universal Music Records op 1 oktober 2010. Meer dan zes jaar lang inde SABAM in heel Europa auteursrechten op de verkoop van cd's en muziek-dvd's onder het Universal-label.

De 'Universal-factor' buiten beschouwing gelaten, dalen de inningen volgens Sabam met 1,9 procent.

Christophe Depreter, algemeen directeur van SABAM, maakt zich zorgen over de versnelde achteruitgang van de inningen in mechanische rechten (cd-verkoop) in België. "Dit is een dramatische situatie die een krachtdadig optreden vraagt", verduidelijkt Depreter. Volgens de auteursvereniging heeft de daling ook wel te maken met het uitzonderlijke jaar 2010. "Het overlijden van enkele grote artiesten en een recordaantal Belgische releases zorgden in 2010 voor een tijdelijke bloei van de Belgische muziekmarkt", luidt het.

De inningen voor het muziekgebruik in de horeca en andere publieke ruimtes en de inningen van rechten uit het buitenland voor het Belgisch muziekrepertoire (+28 procent) zijn vorig jar wel gestegen net als de inningen voor theater (+7,3 procent), reprografie (+20 procent) en thuiskopie (+52procent).

In 2011 werden diverse licentieovereenkomsten afgesloten met de primaire gebruikers op het internet, waaronder YouTube en Spotify. (Belga/BO)

De omzet van Sabam klokte in 2011 af op 141.099.855 euro. De daling van 26,9 procent is grotendeelste wijten aan het aflopende contract met Universal Music Records op 1 oktober 2010. Meer dan zes jaar lang inde SABAM in heel Europa auteursrechten op de verkoop van cd's en muziek-dvd's onder het Universal-label. De 'Universal-factor' buiten beschouwing gelaten, dalen de inningen volgens Sabam met 1,9 procent.Christophe Depreter, algemeen directeur van SABAM, maakt zich zorgen over de versnelde achteruitgang van de inningen in mechanische rechten (cd-verkoop) in België. "Dit is een dramatische situatie die een krachtdadig optreden vraagt", verduidelijkt Depreter. Volgens de auteursvereniging heeft de daling ook wel te maken met het uitzonderlijke jaar 2010. "Het overlijden van enkele grote artiesten en een recordaantal Belgische releases zorgden in 2010 voor een tijdelijke bloei van de Belgische muziekmarkt", luidt het. De inningen voor het muziekgebruik in de horeca en andere publieke ruimtes en de inningen van rechten uit het buitenland voor het Belgisch muziekrepertoire (+28 procent) zijn vorig jar wel gestegen net als de inningen voor theater (+7,3 procent), reprografie (+20 procent) en thuiskopie (+52procent). In 2011 werden diverse licentieovereenkomsten afgesloten met de primaire gebruikers op het internet, waaronder YouTube en Spotify. (Belga/BO)