Onder de streep bleef in het tweede kwartaal 9,3 miljard dollar over. De gecorrigeerde nettowinst bedroeg 8,5 miljard dollar en was zo het hoogst sinds 2008. BP ging daarmee vlot boven de verwachtingen van analisten.

BP krikt zijn dividend nu op met 10 procent tot 6,006 cent per aandeel. Bovendien koopt de oliereus in het huidige kwartaal 3,5 miljard dollar aan eigen aandelen op.

In de eerste helft van dit jaar schafte het bedrijf al voor 3,8 miljard dollar aan eigen aandelen aan.

Olie- en gasbedrijven plukken de vruchten van de energiecrisis die is ontstaan als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.

Vorige week rapporteerde die andere oliereus Shell nog een recordwinst van 11,5 miljard dollar voor het tweede kwartaal en kondigde daarbij een aandeleninkoopprogramma van 6 miljard dollar aan.

BP verwacht dat de prijzen voorlopig hoog zullen blijven.

Onder de streep bleef in het tweede kwartaal 9,3 miljard dollar over. De gecorrigeerde nettowinst bedroeg 8,5 miljard dollar en was zo het hoogst sinds 2008. BP ging daarmee vlot boven de verwachtingen van analisten. BP krikt zijn dividend nu op met 10 procent tot 6,006 cent per aandeel. Bovendien koopt de oliereus in het huidige kwartaal 3,5 miljard dollar aan eigen aandelen op. In de eerste helft van dit jaar schafte het bedrijf al voor 3,8 miljard dollar aan eigen aandelen aan. Olie- en gasbedrijven plukken de vruchten van de energiecrisis die is ontstaan als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Vorige week rapporteerde die andere oliereus Shell nog een recordwinst van 11,5 miljard dollar voor het tweede kwartaal en kondigde daarbij een aandeleninkoopprogramma van 6 miljard dollar aan.BP verwacht dat de prijzen voorlopig hoog zullen blijven.