Nutella wordt 50: historiek van een pot chocoladepasta met hazelnoten

Nutella wordt 50: historiek van een pot chocoladepasta met hazelnoten
© istock

Nutella 1 © belga

1946: Het cacaotekort zet bakker Pietro Ferrero uit het Noord-ItaliaanseAlba (nog altijd de hoofdzetel) ertoe aan lokale hazelnoten en suiker te gebruiken, waardoor minder cacao nodig is. Die 'Giandujot-pasta' was een harde reep voor op het brood.

Nutella 2 © belga

1951: De pasta wordt smeerbaar en krijgt de naam SuperCrema.

Nutella 3 © belga

1964: Zoon Michele verandert het geheime recept nogmaals en geeft er een nieuwe naam aan: Nutella - 'nut' verwijst naar hazelnoot en 'ella' doet de naam Italiaans klinken.

Nutella 4 © reuters

1965: Nutella wordt gelanceerd op de Belgische markt.

Nutella in de VS © reuters

1983: Ook te koop in de VS.

Nutella 6 © reuters

1995: Het formaat verandert in de potten die we nu kennen.

Nutella 7 © istock

1997: Miljonair Michele geeft het roer door aan zijn zoon Pietro. Pietro sterft in 2011 bij een fietsongeval. Sindsdien is broer Giovanni CEO.

Nutella 8 © istock

2005: Voor het eerst meer dan 15 miljoen verkochte potten hazelnootpasta in België en Luxemburg.

Nutella 9 © istock

2012: palmolieaffaire in Frankrijk