Ondanks forse winstmarges kondigde de ING-top maandag aan dat er tussen 2016 en 2021 maar liefst 3.500 jobs verdwijnen bij de bankengroep, waar ook Record Bank deel van uitmaakt. 'Je moet het dak herstellen als de zon schijnt', verklaarde topman Ralph Hamers achteraf. Door de digitalisering gaan mensen steeds minder langs in hun bankkantoor, en daarom moet gesnoeid worden in het personeelsbestand. Ook in het aantal kantoren wordt stevig geknipt.

Gisteren schreef de Beroepsvereniging van Zelfstandige Financiële Bemiddelaars (BZB) een open brief waarin ze stelden dat de zelfstandige bankiers vergeten werden in het ING-verhaal. Nu blijkt dat in het aangekondigde banenverlies de werknemers in de zelfstandige kantoren van ING en Record Bank niet meegeteld worden - zij staan immers niet op de loonlijst van ING. Dat bevestigt het bedrijf. Volgens de BZB werken in die kantoren gemiddeld drie tot vier mensen. 'Er staan dus op zijn minst 900 à 1.200 extra banen op het spel', zegt voorzitter Albert Verlinden aan Het Laatste Nieuws.

En er is meer. De bank wil ook zo'n 300 kantoren in eigen beheer afdanken, mogelijk door die filialen te verzelfstandigen. In dat geval loopt het aantal overbodige zelfstandige filialen verder op, en komt het extra banenverlies uit op 1.800 tot 2.400 jobs - bovenop de 3.500 bij ING zelf. Omdat de zelfstandige agenten niet op de loonlijst staan van ING, zullen ze ook geen deel uitmaken van de sociale onderhandelingen en niet kunnen terugvallen op een werkloosheidsuitkering.

(SK)

Ondanks forse winstmarges kondigde de ING-top maandag aan dat er tussen 2016 en 2021 maar liefst 3.500 jobs verdwijnen bij de bankengroep, waar ook Record Bank deel van uitmaakt. 'Je moet het dak herstellen als de zon schijnt', verklaarde topman Ralph Hamers achteraf. Door de digitalisering gaan mensen steeds minder langs in hun bankkantoor, en daarom moet gesnoeid worden in het personeelsbestand. Ook in het aantal kantoren wordt stevig geknipt. Gisteren schreef de Beroepsvereniging van Zelfstandige Financiële Bemiddelaars (BZB) een open brief waarin ze stelden dat de zelfstandige bankiers vergeten werden in het ING-verhaal. Nu blijkt dat in het aangekondigde banenverlies de werknemers in de zelfstandige kantoren van ING en Record Bank niet meegeteld worden - zij staan immers niet op de loonlijst van ING. Dat bevestigt het bedrijf. Volgens de BZB werken in die kantoren gemiddeld drie tot vier mensen. 'Er staan dus op zijn minst 900 à 1.200 extra banen op het spel', zegt voorzitter Albert Verlinden aan Het Laatste Nieuws. En er is meer. De bank wil ook zo'n 300 kantoren in eigen beheer afdanken, mogelijk door die filialen te verzelfstandigen. In dat geval loopt het aantal overbodige zelfstandige filialen verder op, en komt het extra banenverlies uit op 1.800 tot 2.400 jobs - bovenop de 3.500 bij ING zelf. Omdat de zelfstandige agenten niet op de loonlijst staan van ING, zullen ze ook geen deel uitmaken van de sociale onderhandelingen en niet kunnen terugvallen op een werkloosheidsuitkering.(SK)